DRAMATIČNO! DA LI SE SPREMA NOVI RAT NA KAVKAZU: Azerbejdžan pomera veliku vojsku prema granici s Jermenijom!
Foto: Shutterstock

DRAMATIČNO! DA LI SE SPREMA NOVI RAT NA KAVKAZU: Azerbejdžan pomera veliku vojsku prema granici s Jermenijom!

Planeta -

U trenutku kada su ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan razgovarali u Sočiju o energetici, i Žitnom dogovoru prema granici Jermenijie krenule su velike vojne kolone Azerbejdžanske vojske.

Pomeranja su intenzivna i u ponedeljak 4. i utorak 5,. septembra. Na snimcima koji pristižu već se vide vojni kamioni sa vojskom, borbeni transporteri BTR-82 ali i helikopteri Mi-17 koji su leteli uz samu granicu.

To je mnoge navelo da počnu objavljivati da Azerbejdžan sprema napad na susednu Jermeniju. Inače obe države vodile su intenzivan rat od septembra do novembra 2020. godine, a konflikti većeg ili manjeg intenziteta traju i danas.

Pojednici na Zapadu tvrde da je za ovu akciju upada i početka novog rata na Kavkazu navodno u Sočiju od ruskog predsednika Vladimira Putina dobio lično Erdogan koji je obavestio predsednika Azerbejdžana Ilhama Alieva.

Nagorno Karabah, Jermenija, Azerbejdžan
foto: Shutterstock

Naravno to je tvrdnja, bez konkretnog dokaza, ali navodno blagonakloni stav prema novom ratu na Kavkazu izvukli su iz izjave portaprola Kremlja Dmitriji Peskova

Spominje se i dozvola Irana, koji inače u konfliktu zvog svog sukoba sa vlastima u Bakuu podržava Jerevan.

Za to vreme dok jedini upozoravaju na novi rat na Kavkazu, drugi kače snimke borbene tehnike koja juri prema granici sa Jermenijom. Za sada jesu zabeleženi pokreti azerbejdžanske vojske i gomilanje snaga.

Da li se sprema Treći rat na Nagorno Karabahu niko sa sigurnošću ne može da potvrdi konkretno, ali još jedan upečatljiv detalj koji se navodi na osnovu praćenja aplikacije Flajt radar.

Naime Babak Tahahave vazduhoplovni stručnjak iranskog porekla koji živi na Zapadu naveo je da je u Baku prestonicu Azerbejdžana sletelo nekoliko vojnih stransportnih aviona iz Izraela i Turske koji prevoze naoružanje uključujući i balističke rakete. On takođe u više postova na Tviteru naveo je da Azerbejdžan čeka od Turske da dobiju dozvolu Irana da se krene u rat protiv Jermenije.

Inače u poslednja tri dana Azerbejdžan je u vojnu službu pozvao 10.000 rezervista.

Kurir.rs/TV Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track