PUTIN: Zapad postavio Jevrejina za predsednika Ukrajine da bi sakrio glorifikaciju nacizma
Foto: Printscreen

PUTIN: Zapad postavio Jevrejina za predsednika Ukrajine da bi sakrio glorifikaciju nacizma

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u televizijskom intervjuu u utorak, a za to nije pružio dokaze, da su zapadne sile postavile za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je Jevrejin, kako bi time prikrile glorifikaciju nacizma.

U pokušaju da opravda svoju invaziju na Ukrajinu, koju naziva „posebnom vojnom operacijom“, Moskva optužuje Kijev da sprovodi neonacistički „genocid“ nad milionima izvornih govornika ruskog jezika u Ukrajini, što Kijev i zapadni saveznici odbacuju kao neutemeljen izgovor za ekspanzionistički rat.

Nije prvi put da Putin pokušava da poveže savremenu, demokratski izabranu vladu Ukrajine sa masovnim ubistvima ukrajinskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, što su počinili nemački, nacistički okupatori Sovjetske Ukrajine i njihovi lokalni kolaboracionisti.

Zelenski, kome je maternji jezik ruski, rekao je ranije da su neki od braće njegovog dede ubijeni u nacističkom holokaustu i u više navrata je odbacio ruske optužbe da podržava neonaciste u Ukrajini.

Putin je ruskom televizijskom novinaru Pavelu Zarubinu kazao da su „Zapadni čuvari postavili na čelo savremene Ukrajine etničkog Jevrejina, sa jevrejskim korenima i jevrejskim poreklom“.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen Twitter

„Zato, po mom sudu, čini se da zataškavaju antiljudsku suštinu koja je temelj moderne ukrajinske države. I to čini celu situaciju krajnje odvratnom, da etnički Jevrejin zataškava glorifikaciju nacizma i prikriva one koji su u nekom trenutku (istorije) doveli do holokausta u Ukrajini, a to je istrebljenje milion i po ljudi“, dodao je Putin.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak odgovorio je na to da je Putin taj koji je odvratan „kada pokušava da opravda masovne zločine nad državljanima druge zemlje čudovišnom laži“.

Putin je na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u junu rekao, takođe bez dokaza, da neki Jevreji Zelenskog smatraju sramotom za svoj narod, a svoje obraćanje prekinuo je kako bi prikazao snimke nacističkih zločina u Ukrajini.

Bela kuća je u januaru oštro ukorila ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, jer je optužio Vašington da mobilizuje grupu evropskih zemalja u svrhu rešavanja „ruskog pitanja“ na jednak način na koji je postupio Adolf Hitler, tražeći „konačno rešenje“ za istrebljenje evropskih Jevreja.

Timoti Snajder, istoričar sa Univerziteta Jejl, je rekao da su Nemci i njihovi kolaboracionisti ubili najmanje 1,7 miliona sovjetskih Jevreja do kraja 1942. godine.

Kurir.rs/N1/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track