"NA DELU SU PRIPREME ZA SUKOB U AZIJI, TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ U TOKU!" Miletić: Nedolaskom na skup G2O Kina poslala jasnu poruku
Foto: Kurir TV, AP Alet Pretorius, EPA Kimmo Brandt

kurir tv

"NA DELU SU PRIPREME ZA SUKOB U AZIJI, TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ U TOKU!" Miletić: Nedolaskom na skup G2O Kina poslala jasnu poruku

Planeta -

Zemlje jugoistočne Azije moraju da izbegnu ponavljanje tragedije rata u Ukrajini i čuvaju se toga da ih strane sile, koje seju razdor u regionu zarad sopstvene dobiti, koriste kao geopolitičke pione, upozorio je najviši kineski diplomata. Kako prenosi Saut Čajna morning post, šef kineske diplomatije Vang Ji naveo je da je "kriza u Ukrajini uzbunila čovečanstvo i slične tragedije ne smeju da se ponove u Aziji".

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

Kim Džong Un, lider Severne Koreje, planira da otputuje u Rusiju ovog meseca i sastane se sa predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o mogućnosti isporuke Rusiji više oružja za njen rat u Ukrajini i drugim vidovima vojne saradnje.

To je objavio Njujork Tajms pozivajući se na neimenovane američke i savezničke izvore. Da li je i u zemljama jugoistočne Azije moguć scenario sličan onom koji se događa u Ukrajini, govorio je u emisiji Puls Srbije Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

01:53

NA DELU SU PRIPREME ZA SUKOB U AZIJI, TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ U TOKU! Miletić: Nedolaskom na skup G2O Kina poslala jasnu poruku

- Glavni takmaci na globalnoj sceni su SAD i Kina. Iz Amerike stalno ukazuju na Kinu kao na najveći izazov. Iako to ne govore otvoreno oni Kinu doživljavaju kao neprijatelja - konstatovao je Miletić i dodao:

- Tajvan je jedan od ključnih izazova, ali ništa manje to nije ni Severna Koreja. Definitivno SAD dodatno zakuvavaju tu kašu i kroz jačanje odnosa sa Japanom, Južnojm Korejom, Australijom. Međutim nije im uspelo da nekako oslabe Kinu koja je mnogo naučila iz ovog sukoba Rusije i Ukrajine. Krenula je u reformu vojske kompletnu. Ne samo u naoružanju nego i u organizaciji čitavog vojnog kompleksa. Vi vidite da su u toku velike pripreme za taj sukob u Aziji. Treći svetski rat je po mom ubeđenju uveliko u toku, a nakon nekoliko decenija svi ćemo govoriti da je 24. februar 2022 datum njegovog početka.

Ocenio je da je kineski predsednik svojim izostankom sa samita G20 poslao jasnu poruku.

- Bila je idaje da se Bajden i Si Đinping sretnu na susretu G20, ali je kineski predsednik otkazao i poslao ministra inostranih poslova. To je svojevrsna poruka. To govori da ti samiti G7 i G20 nisu više zanimljivi za Kinu. Da ona zna da iza toga stoji želja zapada da održi svoju dominaciju. Kina, iako se nije zvanično svrstala uz Rusiju, ona je sve učinila da je ekonomski ojača u prethodnom periodu - rekao je Miletić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:02

DEJAN MILETIĆ O RATU U UKRAJINI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track