OVO JE TERORISTA ZA KOJIM TRAGA CEO LONDON: Iskrao se iz zatvorske kuhinje i pobegao kombijem!
Foto: Metropolitan Police / AP

OVO JE TERORISTA ZA KOJIM TRAGA CEO LONDON: Iskrao se iz zatvorske kuhinje i pobegao kombijem!

Planeta -

Oficir britanske vojske koji čeka suđenje zbog optužbe za terorizam pobegao je jutros iz londonskog zatvora i za njim je u toku velika potera.

Danijel Abed Kalif (21) bio je u pritvoru pošto je navodno podmetnuo lažne bombe u vojnu bazu. On je pobegao iz zatvora Vandsvort jutros oko 7.50 časova. Zatvorski službenici su podigli uzbunu sa Metropoliten policijom. Kako se navodi, iskrao se iz kuhinje i okačio na kombi za dostavu i na taj način pobegao.

Šef komande Metropoliten policije za borbu protiv terorizma uputio je hitan apel za informacije, a sve luke i aerodromi su u pripravnosti.

Luke i aerodromi u pripravnosti

Kalif, koji je zatvoren zbog optužbi za terorizam i prekršaje iz Zakona o službenim tajnama, poslednji put je viđen u beloj majici, crveno-belim kariranim pantalonama i braon čizmama.

Danijel Abed Kali
foto: Metropolitan Police / AP

Policija je objavila sliku Kalifa, koga opisuje opisuje kao muškarca vitke građe, sa kratkom smeđom kosom, visine oko 185 centimetara. Saopšteno je da ima veze sa područjem Kingstona i veruje da je najverovatnije u ovom trenutku ili u oblasti Londona ili je već pobegao daleko.

- Komanda za borbu protiv terorizma je ranije danas izdala upozorenje u vezi sa Kalifom putem uspostavljenih kanala za operativne brifinge relevantne britanske policije i agencije za sprovođenje zakona, uključujući one u britanskim lukama i na granicama - navodi se u saopštenju.

Pokušao da izvuče korisne informacije za teroriste

Kalif je krajem jula negirao optužbe sa kojima se suočava, koje uključuju prevaru o bombi u bazi Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) u Stafordu u avgustu 2021. i januaru 2023. godine. Tvrdi se da je nameravao "da nanese povrede ili štetu na objektima", a optužen je i za postavljanje "kanistera sa žicama koje je hteo da upali kako bi došlo do eksplozije".

Seilsberi, britanska policija, novičok, Sergej Skripalj
foto: EPA / Neil Hall

On je takođe optužen da je 2. avgusta 2021. izvukao ili pokušao da izvuče informacije koje bi mogle biti korisne za teroriste i prekršio Zakon o službenim tajnama prikupljanjem informacija koje bi mogle biti korisne neprijatelju između 1. maja 2019. i 6. januara 2022. godine.

Kalif se pridružio britanskoj vojsci 2018. godine i da radio je kao inženjer računarskih mreža. Ukoliko ga neko vidi, policija savetuje da mu ne prilazi i da odmah pozove 999.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track