OPTUŽEN ZA IZDAJU: Visoki nemački obaveštajac prenosio državne tajne Rusiji
Foto: Profimedia

OPTUŽEN ZA IZDAJU: Visoki nemački obaveštajac prenosio državne tajne Rusiji

Planeta -

Visoki nemački obaveštajac optužen je za izdaju zbog navodnog prenošenja državnih tajni Rusiji. A u istom slučaju osuđen je još jedan Nemac, koji se sumnjiči da je radio kao kurir.

Nemački generalni tužilac optužio je obojicu za "izdaju u posebno ozbiljnom slučaju", zbog čega bi, prema nemačkim zakonima, mogli da budu osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Zaposleni u Nemačkoj spoljnoj obaveštajnoj službi (BND), poznat samo kao Karsten L, u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti, nadgledao je odeljenje za praćenje telefonskih i internet komunikacija u inostranstvu, a nekoliko nedelja pre hapšenja unapređen je na mesto na kojem je bio zadužen za proveru prošlosti zaposlenih u agenciji.

Policija je uhapsila njegovog navodnog saučesnika, Artura E. mesec dana nakon što je stigao u Nemačku letom iz SAD.

Artur E, nemački biznismen rođen u Rusiji, optužen je da je putovao u Moskvu i predao obaveštajne podatke ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Nemački mediji navode da je Artur E. bio trgovac dijamantima i da je nakon hapšenja "mleo kao vodenica".

On je rekao da su se dvojica optuženih navodno upoznala na privatnoj zabavi u fudbalskom klubu u Bavarskoj 2021. i da mu je Karsten L. pričao o svom radu u BND-u.

U brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku i Norvešku, u proteklom periodu uhapšene su ili proterane osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju.

Nemačka je posebno u fokusu, nakon što je vladin zvaničnik koji je radio za kancelariju koja se bavi vojnom opremom uhapšen prošlog meseca pod sumnjom da je špijunirao.

Takođe, šef nemačke sajber bezbednosti Arne Šenbom otpušten je prošlog oktobra nakon što je navodno imao veze sa ljudima povezanim sa ruskim obaveštajnim službama.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track