NOVI MINISTAR ODBRANE UKRAJINE OPTIMISTA: Vratićemo svaki santimetar države
Foto: Printscreen

NOVI MINISTAR ODBRANE UKRAJINE OPTIMISTA: Vratićemo svaki santimetar države

Planeta -

Novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov je danas izjavio da će povratiti kontrolu "nad svakim santimetrom ukrajinske zemlje" od Rusije i da će vratiti kući sve zarobljenike.

On je u prvom govoru u Parlamentu Ukrajine kao sveže izabrani ministar odbrane rekao da će „učiniti sve što je moguće i nemoguće da bi Ukrajina pobedila“, prenosi Si-En-En (CNN).

„Četrdeset dva miliona Ukrajinaca stoje iza svakog vojnika. Iza svakog vojnika stoji Ministarstvo koje će učiniti sve da zaštiti i obezbedi sav naš narod. Naši ljudi, njihovi životi i dostojanstvo su naš prioritet i najveća vrednost“, rekao je on.

Parlament Ukrajine je danas odobrio imenovanje Umerova za ministra odbrane, pošto je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedelju najavio smenjivanje ranijeg ministra Oleksija Reznikova koji je potom podneo ostavku Parlamentu.

Umerov (41) je krimski Tatarin što je turska grupa sunitskih muslimana čija je pradomovina Krimsko poluostrvo, koje je Rusija pripojila 2014. godine, piše sajt vesti Al Džazira.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Presidential Press Service Han

Umerov je počeo u privatnom sektoru. Pridružio se jednom od vodećih ukrajinskih mobilnih operatera 2004.

Godine 2013. osnovao je sopstvenu investicionu kompaniju ASTEM i njenu ASTEM fondaciju.

Diplomirao je ekonomiju i magistrirao finansije.

Godine 2014, kada je Rusija okupirala Krim, bio je savetnik Mustafe Džemileva, lidera Medžlisa krimskih Tatara.

Od 2020. godine, Umerov je član radne grupe ukrajinske vlade koja radi na strategiji za okončanje okupacije Krima.

U septembru 2022. Umerov, tada poslanik proevropske partije Holos, postao je čelnik Fonda državne imovine koji prodaje državnu imovinu privatnim investitorima.

Poznat je kao vešt pregoovarač, a pripisuje mu se da je preokrenuo instituciju koja je često zahvaćena korupcijskim skandalima. Takođe je ponovo pokrenuo prodaju državne imovine, podižući rekordne prihode za državu tokom rata.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track