KRAJ JEFTINIH LETOVA U EVROPI? Francuska predlaže minimalnu cenu za celu EU
Foto: Instagram/192_rs

KRAJ JEFTINIH LETOVA U EVROPI? Francuska predlaže minimalnu cenu za celu EU

Planeta -

Francuska vlada se nada uvođenju minimalne cene avio-karara, kako bi se eliminisala mogućnost niskotarifnih letova.

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je u intervjuu za poslovni magazin Obs da u vreme ekološke krize „više nije izvodljivo kupovati karte koje koštaju samo 10 dolara“, piše Forbs.

Bon je bio jasan da se francuska vlada nada da će ovo biti šema za celu EU, tj. da će biti uvedena u celom bloku.

Vest je obradovala francuske ekologe, naročito nakon što je u predstojećem budžetu predloženo 110 miliona dolara ulaganja u železničku infrastrukturu.

Novac bi trebalo upravo da dođe od povećanja taksi za avio-kompanije, a postoje planovi da se ponovo pokrene noćni voz od Pariza do Berlina, koji bi saobraćao tri puta nedeljeno, po početnoj ceni od samo 29 dolara,

Štaviše, nakon što je uvela zakon koji zabranjuje letove na kratkim razdaljinama, gde već postoji železnička ruta od manje od 2,5 sata, francuska vlada takođe želi da replicira ovu šemu u Nemačkoj, zemlji koja dozvoljava neograničeno putovanje bilo kojim javnim prevozom za oko 50 dolara mesečno, uključujući i međugradske vozove.

avion, putnički avion
foto: Shutterstock

Bon je rekao da EU takođe razmatra povećanje poreza na privatne avione, od kojih se mnogi mogu naći na nebu iznad Francuske na putu prema Mediteranu.

EU takođe trenutno raspravlja o predloženom povećanju poreza na vazduhoplovstvo za lične potrebe, kako bi postigla značajnije smanjenje emisije ugljenika.

Iako je EU poznato da sporo donosi nova pravila (treba joj odobrenje svih država članica, plus onih u širem šengenskom prostoru, ako je moguće), ona je pokazala podršku takvim šemama.

Kada je Francuska uvela zakon o zabrani letova na kratkim razdaljinama, mnoge avio-kompanije su se žalile, navodeći da je zabrana zapravo predstavljala nezakonitu državnu podršku železničkom sektoru i slučaj je otišao na Evropski sud.

Sudije su, međutim, zaključile da klimatska kriza spada u izuzetne okolnosti pod kojima takvi planovi važe.

Mnogi veruju da je francuska zabrana letova na kratkim razdaljinama test za dalje zabrane u drugim zemljama EU – region je snažno promovisao putovanja železnicom poslednjih godina, a mnoge nove železničke kompanije nude nove železničke rute širom Evrope.

Ekolozi tvrde da se mora učiniti više, posebno da se smanji grupa čestih putnika.

Kurir.rs/Forbs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track