AGONIJA U GRČKOJ SE NASTAVLJA: Vodostaji reka rastu, stanovništvo dobilo hitno upozorenje - EVAKUIŠITE SE!
Foto: Društvene Mreže

AGONIJA U GRČKOJ SE NASTAVLJA: Vodostaji reka rastu, stanovništvo dobilo hitno upozorenje - EVAKUIŠITE SE!

Planeta -

Uništenje koje je za sobom ostavila oluja Danijel u Grčkoj je neprocenjivo. U poplavama su uništene kuće i putevi, ima mrtvih i nestalih, a stotine ljudi je zarobljeno i čekaju evakuaciju.

Nivo Piniosa je opasno porastao, usled čega je nešto pre 22.30 časova upućena poruka „112” meštanima koji se nalaze u zoni reke, prenosi Prototema.gr.

„Ako se nalazite u zoni plavljenja reke Pinios u granicama opštine Larisa, udaljite se zbog rizika od izlivanja reke. Pridržavate se uputstava nadležnih“, navodi se u poruci „112“.

Istovremeno, nešto pre 23.00 časa, upućena je nova poruka „112” meštanima naselja Aleksandrini opštine Aja Larisa da se evakuišu ka Stomiju zbog mogućeg izlivanja reke Pinios.

„Ako ste u Aleksandrini Agiasu, udaljite se prema Stomiju zbog mogućeg izlivanja reke Pinios. Pridržavate se uputstava nadležnih“, navodi se u poruci „112“.

Istovremeno, opština Larisa je objavila hitno saopštenje, zbog velike zabrinutosti da će reka Pinios izliti u gradu Larisa, pozivajući građane da se udalje od zone reke, ali takođe da paze na one u neposrednoj blizini reke.

Akcije spasavanja i dalje traju

Titanski napori da se građani oslobode nastaviće se noćas. Prema rečima ministra za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilisa Kikilije, spasioci i spasilački čamci i sva raspoloživa sredstva sa veštačkim osvetljenjem, nastaviće spasavanje od vrata do vrata, prenosi Prototema.gr.

Istovremeno, policijski službenici G.E.D Tesalije će tokom cele noći vršiti patrole i provere u oblastima pogođenim katastrofalnim poplavama „kako bi sprečio nezakonite radnje uvek imajući na umu život i imovinu naših sugrađana“, navodi se u objavi na Tviteru.

Od četvrtka ujutru dramatični trenuci zabeleženi su u Kardici i Trikali , gde su sela u opštini Palama „nestala“ u klizištima. Istovremeno, mnogi stanovnici ostaju zarobljeni u poplavljenim naseljima, do kojih nadležni ne mogu da dođu.

Kurir.rs/Prototema.gr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track