DRAMATIČNO UPOZORENJE PROFESORA MILOVANOVIĆA: Sredozemno more će nestati, kad se planeta bude umorila, NEĆE BITI NI NAS (VIDEO)
Dragan Milovanović, Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

šok!

DRAMATIČNO UPOZORENJE PROFESORA MILOVANOVIĆA: Sredozemno more će nestati, kad se planeta bude umorila, NEĆE BITI NI NAS (VIDEO)

Planeta -

Profesor i doktor Dragan Milovanović, sa Rudarsko -geološkog faklulteta u Beogradu gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru o zemljotresu jačine 6,8 jedinica po Rihteru koji je 8. septembra pogodio Maroko.

tektonska ploča
foto: Kurir tv

Poginulo je više od 2.000 ljudi, a više od 2.000 je povređeno. Ovo je najsmrtonosniji potres u zemlji od zemljotresa 29. feburara 1960. godine koji je usmrtio više od 12.000 ljudi, i ostavio najmanje 35.000 ljudi bez doma.

Profesor Milovanović je rekao da se ništa ne zna o zemljotresu, odnosno o onome što može da čeka planetu Zemlju.

- Zemljotresi su prirodni procesi koji održavaju život. Bez njih ne bi ni postojale planine... Ne znamo ni kada ni koliko će da traju kada se pojave. . Zemlja je prešla više od polovine svog srednjeg zlatnog doba, a kada to prestane nećemo imati više života na našoj planeti - rekao je Milovanović.

Mlađi zemljotres, odnosno onaj manjeg intenziteta, je momenat u kom je Zemlja "kleknula" i odmorila se, kako je rekao Milovanović.

tektonska pomeranja
foto: Kurir tv

On je slikovito prikazao šta možemo da očekujemo u narednom periodu, prema geološkim podacima.

Tektonske ploče su ogromni segmenti Zemljine kore koji igraju ključnu ulogu u oblikovanju reljefa planete.

- Zemlja ima slojeve u svojoj građi - objasnio je.

05:00

DOKTOR SA RUDARSKO - GEOLOŠKOG FAKULTETA ZAPANJIO PRISUTNE: Nakon razornih zemljotresa evo zašto SREDOZEMNO MORE NEĆE POSTOJATI

- Imamo unutrašnje čvrsto jezgro, spoljašnje tečno jezgro, omotač i unutar tog omotača imamo astenosferu. Ploče poput plovila plivaju po površini astenosfere. Postoji oko 12 takvih ploča, neke se razdvajaju, poput Pacifičke i Atlantske ploče, dok se druge približavaju jedna drugoj - predočio je Milovanović.

Ovo gibanje ploča ima duboke geološke posledice i oblikuje reljef planete. Na osnovu geoloških podataka, sagovornik je prikazao položaj ovih ploča širom sveta, naglašavajući važnost njihovih međusobnih interakcija.

- Pogledajte koliko je to složeno - prikazao je Milovanović.

aFRIKA
foto: Kurir tv, m

- Ovde između Afrike i Južne Amerike, vidite da se ploče razdvajaju, a okeanska ploča potiskuje se ispod kontinentalne ploče. Ovo područje je poznato po vulkanima i seizmičkim aktivnostima a dole gde piše astenosfera tu ploče plivaju po pet centimetara godišnje. - rekao je.

tektonska pomeranja
foto: Kurir tv

Jedna od značajnih tačaka koju je istakao bila je buduća sudbina Sredozemnog mora:

- Prema geološkim podacima, za oko deset miliona godina, Sredozemno more neće više postojati. Afrička ploča će se potisnuti ispod Evropske ploče, što će izazvati dramatične promene u geografiji regiona - rekao je.

gEOLOGIJA
foto: kURIR TV

Ova dinamika tektonskih ploča odražava se na mnoge aspekte našeg svakodnevnog života, uključujući i seizmičku aktivnost i vulkanske erupcije. Razumevanje ovih procesa pomaže nam da bolje shvatimo prirodne fenomene i promene na Zemlji.

- Ovo je naša prelepa planeta koju treba da volimo i razumemo - zaključio je sagovornik Kurir TV i dodao:

- Ona ima svoju dinamiku života, a kada se ta dinamika zaustavi, zaustavićemo se i mi.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:08

SUDIJE KOJE SU POKRALE SRBIJU BILE POSLEDICA RATA! Gajić otkrio: Neiskusni su, pravili su kompromise, a EVO ZAŠTO SU IZABRANI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track