Policija sprečila proteste i uhapsila 21 osobu u Parizu

Policija sprečila proteste i uhapsila 21 osobu u Parizu

Planeta -
Policajci su uhapsili i nekoliko žena sa feredžama, a svi uhapšeni zatečeni su u blizini pariskog Trga Konkord gde je pre nedelju dana održan protest koji nije imao odobrenje, kada je uhapšeno 150 ljudi

PARIZ - Francuska policija je danas u više gradova sprečila održavanje protesta zbog antiislamskog filma i karikatura proroka Muhameda i uhapsila 21 osobu u Parizu.

Policajci su uhapsili i nekoliko žena sa feredžama, a svi uhapšeni zatečeni su u blizini pariskog Trga Konkord gde je pre nedelju dana održan protest koji nije imao odobrenje, kada je uhapšeno 150 ljudi, prenosi AFP.

Specijalne policijske snage danas su raspoređene u nekoliko delova Pariza kako bi osigurale da li se poštuje zabrana protesta vezanih za sporni film "Nevinost muslimana" i karikature proroka Muhameda u francuskom magazinu "Šarli Ebdo".

Policija je sprečila i okupljanja u gradu Lil na severu zemlje gde je desetak žena pokušalo da protestuje.

U Marseju, na jugu Francuske, raspoređeno je 60 policajaca, a angažovan je i helikopter za slučaj okupljanja, ali se tu pojavio samo jedan demonstrant.

Ove nedelje su se na društvenim mrežama pojavili mnogobrojni pozivi da muslimani u Francuskoj ponovo organizuju proteste.

U međuvremenu, jedan 24-godišnji radnik je danas osuđen na tri meseca zatvora zbog nošenja oružja i učestvovanja u demonstracijama prošle subote u Parizu.

Ranije danas, francuska policija je uhapsila jednog čoveka zbog pozivanja na ubistvo urednika magazina "Šarli Ebdo", koji je objavio karikature proroka Muhameda, saopštili su sudski izvori.

On je pritvoren u zapadnom gradu La Rošelu, nakon što je na radikalnom vebsajtu pozvao na odsecanje glave uredniku magazina, prenela je agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track