RAZGOVARALI PUNIH PET SATI: Kim se rastao od "druga Putina" i krenuo natrag oklopnim vozom za Severnu Koreju (FOTO, VIDEO)
Foto: Vladimir Smirnov, Pavel Byrkin

završena poseta rusiji

RAZGOVARALI PUNIH PET SATI: Kim se rastao od "druga Putina" i krenuo natrag oklopnim vozom za Severnu Koreju (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski vođa Kim Džong Un završili su danas petočasovni razgovor razgovor kod kosmodroma Vostočni u ruskoj Amurskoj oblasti za koji navode da jača veze drugarstva i dobrosusedstva i deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Kim je na svečanom prijemu koji je u njegovu čast priredio Putin rekao da smatra da se njegova poseta Rusije odvija u vreme kada se "na međunarodnoj areni odvija žestoka borba između napretka i reakcionizma kao i pravde i nepravde", prenosi TASS.

- Proces izgradnje multipolarnog sveta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenim snagama nezavisnih strana - izjavio je severnokorejski vođa koji se nakon završenog razgovora ukrcao u svoj voz i započeo dugo putovanje ka Pjongjangu.

Kim Jong Un, Vladimir Putin
foto: Vladimir Smirnov, Pavel Byrkin

Kim je rekao da je sa Putinom razgovarao i o situaciji na Korejskom poluostrvu.

- Drug Putin i ja smo upravo detaljno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu ali i u Evropi - rekao je on i dodao da će pomoći ruskom lideru u njegovoj borbi protiv imperijalizma.

Putin je izjavio da će Moskva pomoći Severnoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, i da su zbog toga Kim i on danas na kosmodromu Vostočni.

- Zato smo došli ovamo. Lider Severne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program - rekao je Putin novinarima.

Kim Jong Un, Vladimir Putin
foto: Vladimir Smirnov, Pavel Byrkin

Prema njegovim rečima, i sadašnja poseta se odvija u zaista drugarskoj i prijateljskoj atmosferi.

- Obimna agenda, program, uključuje posetu ne samo kosmodromu Vostočni, već i drugim velikim visokotehnološkim klasterima, industrijskim preduzećima i inovacionim centrima na ruskom Dalekom istoku - rekao je Putin.

Severna Koreja je jutros lansirala dve balističke rakete u more kao demonstraciju snage tokom Kimovog odsustva iz države.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track