KAKO JE UKRAJINA IZVELA IZNENADNI NAPAD NA SEVASTOPOLJ: Britanske krstareće rakete prošle PVO i uništile ruski brod i podmornicu!
Foto: Twitter/sentdefender

KAKO JE UKRAJINA IZVELA IZNENADNI NAPAD NA SEVASTOPOLJ: Britanske krstareće rakete prošle PVO i uništile ruski brod i podmornicu!

Planeta -

Napad je izvelo pet jurišnika Suhoj Su-24M ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva koji su iposd krila nosili po dve krstareće rakete britanske proizvodnje Storm Šedou i Skalp

Ukrajina je u sredu rano ujutro u tri sata po moskovskom vremenu izvela raketni napad na brodogradilište i remontni zavod S. Ordžonikidze. U tom napadu povređene su 24 osobe od kojih je četvoro teško i na suvom doku uništena dva broda: desantni brod “Minsk” klase Ropuča i podmornica klase Kilo “Rostov na Donu”, piše TV Front.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u kratkom saopštenju je navelo da je napad izvedeno sa 10 krstarećih raketa od kojih je sedam oboreno, a tri su pogodile brodogradilište. Takođe navedeno je i to da su u napadu učestvovala tri površinska besposadna plovila koja je patrolni brod Vasiliji Bikov uništio na pučini blizu Sevastopolja.

Do sad napadu je prethodilo intenzivno izviđanje strateške bespilotne letelice RQ-4 Global Hawk u jugoistočnom delu Crnog mora blizu turske obale odakle se mogu pratiti dešavanja na Sevastopolju i Krimu.

A, onda u tri sata usledio je udar. Napad je izvelo pet jurišnika Suhoj Su-24M ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva koji su ispod krila nosili po dve krstareće rakete britanske proizvodnje Storm šedou. Prema nekim izvorima bilo je i francuskih raketa Skalp koja je zapravo derivat britanske krstareće rakete namenjene za lansiranje za jurišnika.

Kako navode ruski vojni analitičari i blogeri pet jurišnika poletelo je iz baze Starokonstaninov koja se nalazi u Hmeljnickoj oblasti, inače koja je u prethodna dva meseca bila već na meti intenzivnog raketiranja upravo zbog napada krstarećim raketama Strom Šedou.

Baza je zapravo sedište 7. taktičke avijacije koja je naoružana jurišnicima Su-24M.

Avioni su u niskom letu leteli preko centralne Ukrajine, a zatim se formacija razdvojila. Dve letelice su otišle u pravcu Odeske, a dve u Nikolajevske oblasti koje se nalaze prekoputa Krima odkale su lansirali krstareće rakete. Treći Su-24M odleteo je do Zmijskog ostrva odakle je lansirao krstareće rakete. Ukupno 10 koje su poletele prema Krimu i Sevastopolju.

Osmatrački radari su otkrili rakete koje su iz tri pravca se približile Krimu. Data je uzbuna i aktivirni su PVO sistemi Pancir S-1 koji je oborio sedam krstarećih raketa, jednu je oborio S-400, a poslednju sedmu kako navodi ratni bloger Ribar lovac dugog doleta MiG-31.

Sevastopolj, udar drona, dim, ekslpozija
foto: Twitter/Gerashchenko_en

Tri krstareće rakete Strom Šedou uspele su da prođu vatrenu zavesu i pogode desantni brod Minsk i podmornicu klase Kilo Rostov na Donu, koji su se nalazili na remontu na suvom dokovanju.

Sudeći prema slikama koje su objavljene, najgore je prošao desantni brod koga su dve rakete pogodile u komandni most i zadnji deo broda, gde se nalazi naoružanje za odbranu što je izazvalo jaku eksploziju i požar koji tek u sredu u prepodnevnim časovima ugašen.

Stepen oštećenja na ruskoj dizel-električnoj podmornici nisu poznata.

Međutim ukrajinska vojska tu nije stala, nego je nastavila nove napade i to sat vremena od prvog udara krstarećim raketama. Drugi talas dogodio se u sredu ujutro između 4 i 6 sati i to besposadnim površinskim plovilima koja su jurila prema luci Sevastopolj. Na samom prilazu brod koji se nalazio na dežurstvu “patrolac” vasiliji Bikov sa svojim getlinzima AK-630 uništio je sva tri besposadna morska plovila.

Ratni bloger Ribar navodi da je u toku napada besposadnih plovila delovao u izviđačkoj misiji zapadnije dron MQ-9 Reapair” koji se nalazio u izviđačkoj misiji i da je aktivno izviđao zonu gde se odvijala bitka sa površinskim dronovima.

Iznenadni napad na Crnomorsku flotu i njene efektive je peti udar takvog tipa, ali najteži posle potapanja zastavnog broda Crnomorske flote raketne krstarice Moskva.

Kurir.rs/TV Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track