BRAZIL O HAGU: Razmotrićemo poštovanje suda koji želi da hapsi Putina
Foto: Mikhail Klimentyev

BRAZIL O HAGU: Razmotrićemo poštovanje suda koji želi da hapsi Putina

Planeta -

Brazil može da razmotri svoju pređašnju odluku i odlučiti da više ne poštuje naredbe Međunarodnog suda u Hagu, rekao je ministar pravde i javne bezbednosti Brazila Flavij Dinu.

Kako je naveo, Brazil je jedna od zemalja koje su se odlučile da uključe ovaj sud u pravni sistem zemlje, iako to nisu učinile mnoge zemlje sveta. Zbog toga, i Brazil može da preispita svoju odluku, objašnjava on.

Međunarodni sud u Hagu ranije je, podsetimo, izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, na šta su neki istaknutiji zvaničnici izjavili da bi hapšenje ruskog lidera bilo ravno napadu na Rusiju.

Zbog ove odluke, Putin prethodnog meseca nije bio u mogućnosti da lično poseti Južnu Afriku i učestvuje na samitu BRIKS-a, jer je i Južna Afrika jedna od potpisnica ovog suda.

Međunarodni sud u Hagu
foto: AP Peter Dejong

Ipak, za razliku od ove afričke zemlje, Brazil je, čini se, odlučniji u tome da pruži otpor zahtevima ovog Haškog suda, koji, uzgred, nije onaj isti, koji je sudio zvaničnicima iz Jugoslavije.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva je izjavio da Putin neće biti uhapšen ako dođe na sledeći samit G20, koji će biti održan u njegovoj zemlji. Predsednik Rusije će biti pozvan na taj događaj, i "ono što mogu da kažem je da ako ja budem predsednik, a on dođe u Brazil, nema šanse da bude uhapšen", izjavio je lider Brazila.

Ubrzo nakon toga, upitan da prokomentariše još jednom svoju izjavu i saradnju Brazila sa ovim sudom, Lula je izjavio da nije ni znao da taj sud postoji, kao i da želi da sazna "šta je navelo Brazil da donese ovu odluku da bude potpisnik".

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track