DIPLOMATE SAD OSUMNJIČENE ZA ŠPIJUNAŽU: Moskva zahteva da dva sekretara američke ambasade napuste teritoriju Rusije
Ambasada SAD u Moskvi, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

DIPLOMATE SAD OSUMNJIČENE ZA ŠPIJUNAŽU: Moskva zahteva da dva sekretara američke ambasade napuste teritoriju Rusije

Planeta -

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi pozvana je danas na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog aktivnosti dvojice američkih diplomata, koji su, prema zvaničnim podacima FSB-a od avgusta ove godine, učestvovali u prikupljanju podataka o Specijalnoj vojnoj operaciji i mobilizaciji na teritoriji Ruske Federacije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su prvi i drugi sekretar ambasade SAD Džefri Silin i Dejvid Bernštajn proglašeni personama non grata i da moraju da napuste Rusiju u roku od sedam dana. Zbog toga je američkoj ambasadorki Lin Trejsi uručena diplomatska nota poznata kao demarš.

Prema ranijem izveštaju Federalne službe bezbednosti Rusije, bivši saradnik američkog generalnog konzulata u Vladivostoku Robert Šonov prikupljao je pomenute podatke, i to po nalogu Silina i Bernštajna.

Zauzvrat Šonovje dobijao novac, a cilj njegovih akcija bio je "nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti Ruske Federacije".

"Rusija se nada da će se predstavnici SAD ubuduće uzdržati od sličnih akcija koje vode sve većoj konfrontaciji. Nezakonite akcije ambasade SAD u Rusiji nisu dozvoljene i one će svaki put biti sprečene", izričito podvlači Moskva.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track