KRIZA: Makron šalje pomoć Italiji zbog migranata
Foto: ap Cecilia Fabiano, EPA Fabio Frustaci, EPA Ludovic Marin

KRIZA: Makron šalje pomoć Italiji zbog migranata

Planeta -

Iz Jelisejske palate juče je zvanično saopšteno da će francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen u narednim danima hitno posetiti Italiju.

Sredozemlje

Razlog sastanka Darmanena i njegovog italijanskog kolege Matea Pjantedozija jeste to što je ove nedelje na ostrvo Lampeduza stiglo više hiljada migranata.

Važno je pomenuti da je ovaj sastanak proistekao posle telefonskog razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Njih dvoje su se tokom razgovora saglasili da će „jačati saradnju na evropskom nivou kako bi se pronašla efikasna, hitna i dugoročna rešenja za ovu krizu“.

Navedeno je i da su Makron i Melonijeva takođe razgovarali o „zajedničkoj akciji“ koju bi mogli da sprovedu Pariz i Rim na Sredozemnom moru, ali bez iznošenja detalja.

Pomoć Brisela

Ranije juče najavljeno je da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zajedno s Melonijevom ovog vikenda posetiti južno italijansko ostrvo Lampeduzu.

Melonijeva je pozvala Brisel u pomoć posle dolaska flote brodića sa oko 8.500 migranata za samo tri dana na to malo italijansko sredozemno ostrvo, evropsko kopno najbliže obali Tunisa.

Italijanska premijerka pozvala je Ursulu fon der Lajen da dođe i vidi kako je na Lampeduzi, a predsednika Evropske unije Šarla Mišela da stavi migrantsko pitanje na dnevni red samita EU u oktobru.

Premijerka je uz to najavila da vlada Italije namerava da preduzme „vanredne mere“.

Od ponedeljka do srede protekle sedmice na Lampeduzu je u 199 brodića i čamaca iz Afrike stiglo 8.500 ljudi, što je više od broja stanovnika tog ostrva, po podacima agencije UN za migracije. Hiljade tih migranata juče su prevezene na obližnju Siciliju, gde ima više mesta za njih.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track