PRERUŠAVAO UKRAJINCE U CRKVENE MISIONARE DA BI POBEGLI U EU: Uhapšen bivši đakon iz Odese, poznato koliko je naplaćivao po čoveku
Foto: SOPA Images Limited / Alamy

AKCIJA SLUŽBE BEZBEDNOSTI

PRERUŠAVAO UKRAJINCE U CRKVENE MISIONARE DA BI POBEGLI U EU: Uhapšen bivši đakon iz Odese, poznato koliko je naplaćivao po čoveku

Planeta -

Bivši đakon iz ukrajinskog lučkog grada Odese uhapšen je pod optužbom da je primao mito kako bi pomogao Ukrajincima da izbegnu mobilizaciju tako što ih je prerušavao u crkvene misionare i slao u inostranstvo.

Britanski Gardijan prenosi da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) prošle nedelje saopštila da je u pitanju bivši đakon Ukrajinske pravoslavne crkve koja je do nedavno bila povezana sa Moskovskom patrijaršijom.

Njegovo ime nije navedeno, ali je objavljeno da je na taj način pomogao bekstvo barem šest osoba u zemlje Evropske unije.

- Osumnjičeni je popunjavao liste misionara koji su odabrani da odu u inostranstvo kako bi postali sveštenici - saopšteno je iz SBU.

Navodi se da je đakon u džep stavljao oko 4.500 dolara za sertifikat kojim se navodi da je neophodno da se tom muškarcu omogući da napusti Ukrajinu kako bi pomogao rad Ukrajinske pravoslavne crkve u Evropi.

Agenti SBU su od bivšeg đakona zaplenili kompjutere, mobilne telefone, SIM kartice i određenu sumu američkih dolara.

Ukoliko bude osuđen, preti mu do devet godina zatvora.

(Kurir.rs/Guardian/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja