UJEDINJENE NACIJE: Glavne teme su rat u Ukrajini, poplave u Libiji, državni udari u Africi, kriza na Haitiju i klimatske promene
Foto: Shutterstock

UJEDINJENE NACIJE: Glavne teme su rat u Ukrajini, poplave u Libiji, državni udari u Africi, kriza na Haitiju i klimatske promene

Planeta -

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ima dvonedeljni samit na teme koje su brojnije, nestabilnije i teže rešive nego pre bilo kog drugog zasedanja: ruski rat u Ukrajini, smrtonosne poplave u Libiji, višestruki državni udari na afričkom kontinentu, ekonomsko finansiranje severa i juga, nasilna kriza na Haitiju i klimatske promene.

Potencijalno slabljenje uticaja samog događaja je činjenica da će američki predsednik Džo Bajden biti jedini lider od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN koji će prisustvovati. Francuski predsednik Emanuel Makron ostaje kod kuće, spreman da pozdravi kralja Čarlsa i pronađe rešenje za pogoršanje situacije od Nigera do Sudana. Britanski premijer Riši Sunak takođe je odlučio da ne prisustvuje, što je prava retkost, a ruski predsednik Vladimir Putin sada rizikuje hapšenje kada putuje. Kineski lider Si Đinping nikada ne dolazi na Generalnu skupštinu UN.

Ipak, predviđeno je da prisustvuje 140 šefova država i vlada. Šest potpredsednika, četiri zamenika premijera i preko 30 ministara država i šefova delegacija takođe će stajati za govornicom kako bi izneli reči u ime svojih nacija.

Na prvom godišnjem samitu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će prisustvovati lično. Ranije se pojavljivao na video-monitorima u sali Generalne skupštine. Takođe se očekuje da će u četvrtak razgovarati sa Bajdenom u Vašingtonu.

Globalni sporovi između velikih sila UN će verovatno naštetiti svakoj šansi za poboljšanje odnosa i napredak u nekoliko pitanja. Ambasadorka Švajcarske Paskale Berisvil primetila je rastuće rivalstvo između Sjedinjenih Država i Kine u sali, dok je organizacija Hjuman rajts voč pozvala nacije da se ne zapliću u politiku, već da fokus stave na ljudska prava, piše CNN.

- Nedelja je prilika za manje zemlje da svetu izlože svoje prioritete pred nama. Ne vidim nedelju kao takmičenje između velikih sila - rekla je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild.

Poznati na skupštini

Princ Vilijam, princeza Kejt i Federer

Svake godine Generalna skupština UN privlači i poznata lica izvan politike. Ove godine očekuju se princ Vilijam i princeza Kejt, pošto će drugi u liniji za nasledstvo britanskog trona sa generalnim sekretarom UN razgovarati o klimatskim promenama. Mediji prenose da će događaj posetiti i teniski velikan Rodžer Federer.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja