ŠOK ANALIZA NJUJORK TAJMSA: Ukrajinska raketa greškom pogodila pijacu u Kostjantinivki, ubivši najmanje 15 civila (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

PRIKUPLJENI DOKAZI

ŠOK ANALIZA NJUJORK TAJMSA: Ukrajinska raketa greškom pogodila pijacu u Kostjantinivki, ubivši najmanje 15 civila (VIDEO)

Planeta -

Njujork tajms je objavio analizu, urađenu na osnovu svedočenja očevidaca, stručnog pregledanja video snimaka i pronađenoih delića oružja, koja ukazuje da je tragediju na pijaci u gradu Kostjantinivka (na ruskom Kostantinovka) u Donjeckoj oblasti izazvala ukrajinska raketa.

Američki list navodi da je zaključak izveden na osnovu dokaza prikupljenih o vazdušnom udaru izvršenom 6. septembra taj da je raketa promašila vojni cilj i umesto njega pogodila pijacu, izazvavši zastrašujuće posledice.

Ovaj raketni napad na istoku Ukrajine bio je jedan od najsmrtonosnijih poslednjih meseci.

Ukrajina, pijaca
foto: Printscreen/Twitter

U njemu je ubijeno najmanje 15 civila, a više od 30 ih je ranjeno.

Raketa je pogodila pijacu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da su "ruski teroristi su napali običnu pijacu, radnje, apoteku, ubijajući nevine ljude".

- Bilo ko u svetu ko i dalje ima posla sa bilo čime iz Rusije jednostavno ignoriše realnost - napisao je Zelenski uz video snimak nadzornih kamera koji pokazuje trenutak napada.

Ukrajina, pijaca
foto: Printscreen/Twitter

Istraga Njujork tajmsa ukazuje da je raketni udar bio tragična nesreća, a verovatni kvar na projektilu dogodio se usred bitaka na tom području.

Ruske snage su noć pre toga granatirale Kostjantinivku, a na lokalnom Telegram kanalu pojavile su se informacije o ukrajinskoj artiljeriskoj vatri iz grada samo par minuta pre udara na pijacu.

Portparol ukrajinskih oružanih snaga rekao je da bezbenosna služba te zemlje istražuje incident.

(Kurir.rs/New York Times)

Bonus video:

02:10

AKO SE OVAKO NASTAVI UKRAJINA ĆE PROSTO DA NESTANE Bivši ambasador naveo JEDNO rešenje koje za sad odbijaju obe strane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track