PLAN TROŠKOVA OTKRIO MRAČNE PROGNOZE ZAPADA: Evo kad SAD i G7 očekuju da se okonča krvavi sukob Rusije i Ukrajine
Foto: AP Bernd Wuestneck

užas

PLAN TROŠKOVA OTKRIO MRAČNE PROGNOZE ZAPADA: Evo kad SAD i G7 očekuju da se okonča krvavi sukob Rusije i Ukrajine

Planeta -

Poznato kad SAD i G7 očekuju da se okonča krvavi sukob Rusije i Ukrajine

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u G7 smatraju da bi rat u Ukrajini mogao da traje još sedam godina i uzimaju u obzir taj scenario prilikom planiranja troškova.

Visoki zvaničnik jedne od evropskih zemalja G7 rekao je da je to mnogo duže nego što su mnogi pretpostavljali, međutim, spor napredak kontraofanzive Ukrajine ublažio je očekivanja. Saveznici sada treba da planiraju finansijsku podršku kako bi nastavili da podržavaju Кijev tokom tako dugog sukoba.

Lideri G7, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, objavili su svoju prognozu na Generalnoj skupštini UN, koja je počela u Njujorku 16. septembra. Predstavnici zemalja Grupe sedam razgovarali su o tom pitanju iza kulisa u ponedeljak i složili se da će se rat verovatno nastaviti u srednjoročnom i dugoročnom periodu, rekao je portparol američkog Stejt departmenta.

Bajden je istovremeno javno potvrdio da će SAD i njihovi saveznici i partneri nastaviti da podržavaju Ukrajinu. SAD i EU potrošile su desetine milijardi dolara na vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogle da se odbrani od ruske invazije. Saveznici su obezbedili oružje i obuku za ukrajinsku kontraofanzivu, ali ukrajinske oružane snage imaju poteškoća da probiju odbrambene linije Rusije. Ostaje sve manje vremena zbog predstojećeg pogoršanja vremenskih prilika i približavanja zime što će otežati vojna dejstva.

Predsednik Združenog generalštaba američkih snaga, general Mark Mili, rekao je u ponedeljak da će Ukrajini biti potrebno "veoma mnogo vremena" da ostvari potpunu pobedu. Mili navodi da tokom sadašnje kontraofanzive neće biti moguće postići oslobađanje okupiranih teritorija jer se u tom delu Ukrajine nalazi "mnogo više od 200.000 ruskih vojnika".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je takođe preporučio pripremu za produženi sukob. Napomenuo je da bi svi želeli brz mir, ali ako Ukrajina prestane da se bori odmah tada će njenom postojanju "doći kraj".

Nemačka takođe predviđa dug rat.

General-major Bundesvera i načelnik situacionog centra za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane Кristijan Frojding rekao je da završetak neprijateljstava treba očekivati tek 2032. godine ili kasnije.

(Kurir.rs/Moscow times/Blumberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track