POTRESNE SCENE U KARABAHU, JERMENI U PANICI BEŽE NA AERODROM: Ogroman broj civila traži sigurnost u ruskoj bazi (VIDEO)
Foto: Foto: Twitter/@novayagazeta_en

POTRESNE SCENE U KARABAHU, JERMENI U PANICI BEŽE NA AERODROM: Ogroman broj civila traži sigurnost u ruskoj bazi (VIDEO)

Planeta -

Hiljade Jermena u Nagorno-Karabahu okupilo se danas na aerodromu, gde se nalazi deo ruskih mirovnih snaga, nakon što je jermenska separatistička republika pristala na prekid vatre sa Azerbejdžanom.

Vlasti Republike Arcah, kako Jermeni nazivaju Nagorno-Karabah, pozvali su oko 120.000 stanovnika da ne žure na prestonički aerodrom.

"Još jednom pozivamo stanovništvo Stepanakerta da ne paniči i da ne ide samoinicijativno na aerodrom radi evakuacije", poručili su separatisti.

Na aerodromu su hiljade ljudi, neki sa malom decom, pokazuju fotografije iz Nagorno-Karabaha.

Separatistički lideri su više puta optuživali Azerbejdžan da želi da etnički očisti Nagorno-Karabah. Baku odbacuje takve optužbe i kaže da će štititi prava etničkih Jermena u toj oblasti prema sopstvenom ustavu.

Jermeni, koji su hrišćani, tvrde da imaju dugu istorijsku dominaciju u ovoj oblasti, koja datira nekoliko vekova pre nove ere.

Azerbejdžan, čiji su stanovnici uglavnom muslimani, vezuje svoj istorijski identitet za tu teritoriju i optužuje Jermene da su devedesetih godina prošlog veka proterali azerbejdžansko stanovništvo koje je živelo u blizini.

Baku želi da ima punu kontrolu nad regionom, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana. Prema sporazumu o prekidu vatre, predstavnici Jermena u Karabahu trebalo bi u četvrtak da održe sastanak sa vlastima Azerbejdžana.

Rusija je objavila da njene mirovne snage rade svoj deo posla. Moskva je saopštila da se u baznom kampu mirovnih snaga nalazi 2.261 osoba, uključujući 1.049 dece.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track