PREMIJER POLJSKE: Prestali smo da isporučujemo oružje Ukrajini
Mateuš Moravjecki, Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

PREMIJER POLJSKE: Prestali smo da isporučujemo oružje Ukrajini

Planeta -

Poljska je prestala da isporučuje oružje Ukrajini, jer se aktivno naoružava, rekao je premijer Republike Mateuš Moravjecki na TV kanalu Polsat.

"Mi više ne prenosimo nikakvo oružje u Ukrajinu na osnovu činjenice da se i sami sada naoružavamo najsavremenijim oružjem. Ako ne želite da se branite, morate imati čime da se branite. Mi priznajemo ovaj princip I zato smo napravili povećane porudžbine“, rekao je Moraviecki, prenele su RIA Novosti.

Poljske vlasti su istakle da je ta republika treći najveći svetski snabdevač Ukrajinom oružjem posle Sjedinjenih Država i Velike Britanije . Krajem jula je saopšteno da je Varšava ukrajinskim oružanim snagama pružila vojnu pomoć u vrednosti od tri milijarde evra.

Varšava je u aprilu 2022. najavila transfer opreme i naoružanja u vrednosti od 1,5 milijardi evra Kijevu. Tokom godine ovaj iznos je povećan za milijardu, dok je pomoć u vrednosti od 500 miliona obezbeđena u poslednja tri do četiri meseca.

Među naoružanjem koje je u Ukrajinu prebačeno iz Poljske nalaze se tenkovi i druga oklopna vozila, lovci i bespilotne letelice, topova i raketna artiljerija, razni PVO sistemi, streljačko oružje i raznovrsna municija različite namene i kalibra.

Poljska, poljska vojska
foto: Shutterstock

Poslednjih dana poljsko-ukrajinski odnosi su se znatno zakomplikovali zbog embarga na isporuku ukrajinskog žita.

Dan ranije, Zelenski je, govoreći na Generalnoj skupštini UN, rekao da su „neki prijatelji” Kijeva u Evropi odbili da kupuju ukrajinsko žito, poigravajući se na taj način sa Moskvom. Posle toga, ukrajinski ambasador Vasilij Zvarič je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske da „iznese odlučan protest“.

Poljski predsednik Duda je zauzvrat rekao da se Ukrajina ponaša kao davljenik koji se drži svega i preti da će udaviti one koji pokušavaju da mu pomognu. Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU , ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza.

Posle toga vlasti u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Ukrajina je povodom ovoga podnela žalbu STO . Kao odgovor, tri zemlje EU su najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju o ukrajinskom žitu.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track