POLJSKA ZABILA UKRAJINI NOŽ U LEĐA: Prijateljstvo visi o koncu, ovo su razlozi razmirica
Mateuš Moravjecki, Foto: EPA/Zbigniew Meissner

prestala da isporučuje oružje Ukrajini

POLJSKA ZABILA UKRAJINI NOŽ U LEĐA: Prijateljstvo visi o koncu, ovo su razlozi razmirica

Planeta -

Poljska je saopštila da je prestala da isporučuje oružje Ukrajini posle eskalacije spora oko isporuka žitarica koji preti da ugrozi prijateljstvo između Kijeva i njegovog glavnog saveznika u borbi protiv ruske agresije.

- Više ne prenosimo oružje Ukrajini, jer sada naoružavamo Poljsku modernijim naoružanjem - rekao je premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu za televiziju Polsat, odgovarajući na pitanje novinara da li će Varšava nastaviti da podržava Кijev.

On je rekao da njegova vlada nema nameru da "rizikuje bezbednost Ukrajine" i da se neće mešati u isporuke oružja iz drugih zemalja preko vojnog centra u gradu Žešov. Napomenuo je da Poljska takođe ima finansijsku korist od tranzita.

Spor je iznenada bacio senku na prijateljstvo komšija koje je bilo na čelu evropske solidarnosti sa Ukrajinom protiv ruske invazije.

Izjava Moravjeckog je došla samo nekoliko sati nakon što je Poljska pozvala ukrajinskog ambasadora i zapretila da će proširiti zabranu žita na druge uvoze iz susedne zemlje.

Vlada u Varšavi reagovala je na komentare Volodimira Zelenskog na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u utorak u kojima je ukrajinski lider optužio neke zemlje Evropske unije da "glume solidarnost" sa njegovim narodom.

"Naši prijatelji u EU glume solidarnost"

Zabranu ukrajinskog žita je prvobitno uvelo nekoliko zemalja EU ranije ove godine, kako bi zaštitile egzistenciju lokalnih farmera zabrinutih zbog niskih cena žita iz Ukrajine.

Prošle nedelje je EU objavila planove da suspenduje zabranu, ali tri zemlje – Poljska, Mađarska i Slovačka – rekle su da nameravaju da zadrže ograničenja.

To je izazvalo proteste Ukrajine, koja je ove nedelje podnela tužbe protiv sve tri zemlje zbog tog pitanja.

Poljska i Ukrajina su se u četvrtak popodne ipak složile da razviju opciju za saradnju u polju politike izvoza, ali je prethodno došlo do velikih tenzija koje su kulminirale izjavom Moravjeckog da njegova zemlja više neće naoružavati Ukrajinu.

- Alarmantno je videti kako neki u Evropi, neki od naših prijatelja u Evropi, igraju solidarnost u političkom pozorištu, praveći triler od žitarica - rekao je Zelenski u utorak u UN.

On je dodao da možda izgleda da uključene zemlje "igraju svoju ulogu", ali one "u stvari pomažu da se postavi scena moskovskom glumcu", misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tenzije između prijatelja

Iako Zelenski nije izdvojio Poljsku, njegova retorika je u Varšavi izazvala momentalni odgovor. Vladajuća stranka Pravo i pravda je bila besna zbog ranijih kritika iz Кijeva o odluci da jednostrano produže zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine — što je potez koji se smatra predizbornim udvoravanjem poljskim biračima na selu.

Nakon početne razmene oštrih reči između Zelenskog i njegovog poljskog kolege Andžeja Dude u utorak, Moravjecki je zapretio da će dodati još proizvoda na listu zabrane uvoza ako Кijev eskalira situaciju.

Duda je rekao svom kolegi u utorak u Njujorku, upoređujući reakciju Ukrajine sa reakcijom davljenika, da to može biti veoma opasno jer "može da odvuče u dubinu i udavi spasioce". Duda i Zelenski trebalo je da se sastanu na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN, ali je poljski predsednik otkazao sastanak.

Ova prepucavanja pokazala su da je ono što je izgledalo kao relativno mala nesuglasica preraslo u nešto veće. Dalje pogoršanje moglo bi da ima direktne posledice na rat, pošto je Poljska primarna destinacija za ukrajinske izbeglice i kapija za oko 90% zapadne pomoći i vojne opreme usmerene ka Кijevu.

Tajming je takođe loš za Ukrajinu, jer se rat rečima rasplamsao baš kada je Zelenski tražio veću globalnu podršku u Njujorku, a ukrajinske snage sporo napreduju u kontraofanzivi na okupiranoj teritoriji.

Za Poljsku je to političko pitanje. Vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda, koja traži treći mandat na izborima sledećeg meseca, pokušava da spreči osipanje svoje ruralnu baze u kojoj tinja nezadovoljstvo zbog cene podrške Ukrajini.

Poljska vojska
Poljska vojskafoto: Shutterstock

Poljska "kapija" za isporuke oružja

Poljska je vitalna ruta za oružje koje ide u Ukrajinu od njenih saveznika u Americi i Evropi.

Kako su se zapadne zemlje složile da povećaju isporuke oružja Kijevu, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude upotrebljeno tokom ruske vojne kampanje.

Poljska se uprkos tome ponudila da radi kao logistički centar za prebacivanje vojne opreme i pomoći u zapadni deo Ukrajine koji još uvek nije okupiran od strane ruskih snaga.

- Nisam siguran da će to imati značajan uticaj na ratne napore. Najvažnija uloga Poljske je da bude tačka za pretovar oružja iz čitavog NATO-a i drugih zemalja u Ukrajinu. Moravjecki je napomenuo da će to nastaviti da rade - rekao je Piter Šreder, bivši ruski analitičar u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji, a sada pomoćni viši saradnik u Centru za novu američku bezbednost.

Ipak, i Poljska sama izvozi u Ukrajinu velike količine oružje čiji će se nedostatak sigurno osetiti na bojnom polju. Moravjecki je u junu prošle godine najavio ogroman paket naoružanja vredan skoro 700 miliona dolara.

Poljska je Ukrajini isporučila više od 200 tenkova T-72, kao i desetine hiljada granata i artiljerijske municije, protivavionske rakete, lake minobacače i izviđačke dronove.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track