MORAVJECKI UPOZORAVA ZELENSKOG: Želim da mu kažem da nikada više ne vređa Poljake kao u UN
Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

MORAVJECKI UPOZORAVA ZELENSKOG: Želim da mu kažem da nikada više ne vređa Poljake kao u UN

Planeta -

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavo je danas da želi da kaže predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da nikada više ne vređa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama.

„Poljaci to nikada neće dozvoliti, a odbrana dobrog poljskog imena nije samo moja dužnost i čast, već je najvažniji zadatak poljske vlade“, rekao je Moravjecki na skupu u Svidnjiku, prenela je „Gazeta viborča“.

On je istakao da će se Poljska braniti u trenutnom geopolitičkom kontekstu, da ima svoje razloge i da zna kako ovi razlozi treba da budu oblikovani.

Zelenski je u obraćanju u Ujedinjenim nacijama rekao da Kijev „vredno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita“ i da je „političko pozorište“ oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi.

Insistirajući na potrebi da zaštite domaća tržišta, Poljska, Slovačka i Mađarska su objavile sopstvene limite na uvoz ukrajinskog žita neposredno nakon što je Evropska komisija odlučila da ne proširi zabranu uvoza na pet istočnoevropskih zemalja članica Evropske unije.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja