OSUĐEN ZBOG VELEIZDAJE: Ruski opozicionar Kara-Murza stigao u zatvorsku koloniju u Sibiru, odmah stavljen u IZOLACIJU (FOTO)
Foto: AP/Dmitry Serebryakov

KRITIČAR PUTINOVE invazije na ukrajinu dobio 25 godina iza rešetaka

OSUĐEN ZBOG VELEIZDAJE: Ruski opozicionar Kara-Murza stigao u zatvorsku koloniju u Sibiru, odmah stavljen u IZOLACIJU (FOTO)

Planeta -

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, osuđen na 25 godina zatvora zbog "veleizdaje" i zbog osude ofanzive u Ukrajini, stigao je na izdržavanje kazne u zatvorsku koloniju visoke bezbednosti u Omsku u Sibiru, rekao je danas njegov advokat.

Kara-Murza, jedan od glavnih kritičara Vladimira Putina koji ima i britansko državljanstvo, dobio je izrazito oštru kaznu u aprilu, zbog čega su zapadne zemlje tražile njegovo oslobađanje.

Njegov advokat Vadim Prohorov je na Fejsbuku napisao da je Kara-Murza odveden u zatvor u Omsku na izdržavanje kazne i da je odmah stavljen u izolaciju.

Omsk, grad sa više od milion stanovnika nalazi se na oko 2.700 kilometara istočno od Moskve.

Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murzafoto: AP/Dmitry Serebryakov

Zatvorenici koji dobijaju teške kazne u ruskom kaznenom sistemu često se šalju u udaljene zatvorske kolonije do kojih su im potrebne nedelje da stignu, sa zaustavljanjem u raznim zatvorima usput.

Prohorov je rekao da je Kara-Murza putovao do Omska "ne manje od tri nedelje" i da su ga držali u izolaciji "nekoliko dana" u gradu Samari, u centru Rusije.

Kara-Murza je posle suđenja iza zatvorenih vrata proglašen krivim za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci i zbog veze sa "nepoželjnom organizacijom".

To je najteža presuda protiv nekog istaknutijeg opoziconara poslednjih godina, prenosi Frans pres.

Od početka ruske ofanzive u Ukrajini gotovo svi istaknuti opoziconari su ili zatvoreni li su pobegli iz zemlje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track