UKRAJINCI UBILI KOMANDANTA CRNOMORSKE FLOTE? Tvrde da je poginuo u raketnom napadu sa još 34 ruska oficira (FOTO, VIDEO)
Foto: Malgavko Sergei/Tass/ABACA / Abaca Press / Profimedia, AP

ADMIRAL VIKTOR SOKOLOV

UKRAJINCI UBILI KOMANDANTA CRNOMORSKE FLOTE? Tvrde da je poginuo u raketnom napadu sa još 34 ruska oficira (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je tvrdnju snaga za specijalne operacije te zemlje da je u raketnom napadu na sedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu ubijen njen komandant admiral Viktor Sokolov.

Prema istoj tvrdnji, pored Sokolova su tu stradala još 34 more ruska oficira, a 105 je ranjeno.

- Zgradu (sedišta Crnomorske flote) nije moguće obnoviti - objavio je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) Geraščenko, navodeći kao izvor ove tvrdnje snage za specijalne operacije Ukrajine.

Sevastopolj
foto: AP

Ako je ova tvrdnja tačna, admiral Sokolov je najviši ruski oficir koji je ubijen od početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

Ruski admiral Viktor Sokolov
Ruski admiral Viktor Sokolov foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

BBC je u petak objavio da je udar izveden tokom sastanka komandanata flote, a ukrajinska vojska je tvrdila da je u napadu bilo mrtvih i ranjenih.

Sevastopolj
foto: AP

Rusija je istog dana saopštila da je jedan mornar nestao nakon napada.

Kao mogući odgovor na ovaj napad ruska vojska je noćas lansirala rakete i dronove na luku Odesa prui čemu je jedna žena ranjena, a zgrade i lučka infrastruktura teško oštećeni.

Agencija Ukrinform prenela je navode Službe za vanredne situacije Odeske oblasti da je u napadu uništen hotel "Odesa" koji se nalazio u toj luci na Crnom moru.

- Hotel u morskoj luci u Odesi bio je obeležje i sjajna atrakcija za sve koji su ikada bili u nađem gradu. Danas ga je Rusija uništila - saopšteno je iz te službe.

(Kurir.rs/BBC/Ukrinform)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track