BIVŠI KOMANDANT NATO: Ako je ruski admiral Sokolov mrtav, to je najviši pomorski oficir koji je UBIJEN U BORBI od 2. svetskog rata
Foto: Albin Lohr-Jones / ddp USA / Profimedia, Malgavko Sergei/Tass/ABACA / Abaca Press / Profimedia,, Shutterstock

UKRAJINSKA OPERACIJA "ZAMKA ZA KRABE"

BIVŠI KOMANDANT NATO: Ako je ruski admiral Sokolov mrtav, to je najviši pomorski oficir koji je UBIJEN U BORBI od 2. svetskog rata

Planeta -

Ukrajina je objavila da je u raketnom napadu na sedište ruske Crnomorske flote na okupiranom Krimu ubijen komandant te flote.

To je preneo američki NBC njuz, koji navodi da je komandant Crnomorske flote admiral Viktor Sokolov, što se ne pominje poimence u ukrajinskom saopštenju.

Navodi se da su ranije snage za specijalne operacije Ukrajine objavile na Telegramu da je u napadu na sedište flote u Sevastopolju na Krimu bilo "desetine mrtvih i ranjenih, uključujući i visoko vođstvo flote".

U objavi je navedeno da je ta operacija nazvana "Zamka za krabe" i da je izvedena "pravovremeno i precizno".

Ruski admiral Viktor Sokolov
Ruski admiral Viktor Sokolov foto: Malgavko Sergei/Tass/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je danas, pozivajući se na snage za specijalne operacije te zemlje, da je u raketnom napadu na sedište ruske Crnomorske flote, izvedenom u petak, ubijen njen komandant admiral Viktor Sokolov.

Sevastopolj
foto: AP

Prema istoj tvrdnji, pored Sokolova su tu stradala još 34 more ruska oficira, a 105 je ranjeno.

Sevastopolj
foto: AP

NBC njuz navodi da je tokom celog proteklog vikenda među analitičarima koji prate rat u Ukrajini bilo priče da je Sokolov ubijen.

Džejms Stavridis
Džejms Stavridisfoto: Albin Lohr-Jones / ddp USA / Profimedia

To je prokomentarisao i američki admiral Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO, koji je sada glavni analitičar NBC njuza za pitanja međunarodne bezbednosti.

- Ako je to tačno (da je Sokolov ubijen), to bi bio najviše rangirani pomorski oficirkoji je ubijen u borbi od Drugog svetskog rata - naveo je Stavridis u objavi na društvenoj mreži X (bivšem Tviteru).

(Kurir.rs/NBC News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja