KAKVA BRUKA KANAĐANA! OVACIJE ZA NACISTU U PARLAMENTU! Trudo: Velika sramota za sve nas
Foto: PATRICK DOYLE

KAKVA BRUKA KANAĐANA! OVACIJE ZA NACISTU U PARLAMENTU! Trudo: Velika sramota za sve nas

Planeta -

Činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svetskom ratu je "velika sramota" za Kanadu, saopštio je premijer Džastin Trudo.

- Ovo je velika sramota za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane - dodao je Trudo i rekao da je "izuzetno uznemirujuće to što se dogodilo".

Jaroslav Hunka (98) dobio je ovacije nakon što ga je predsednik Donjeg doma Entoni Rota nazvao "herojem" tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u petak, prenosi Bi-Bi-Si.

Rota je saopštio da mu nisu bile poznate Hunkine veze sa nacistima i da je pogrešio kad ga je pozvao da prisustvuje događaju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je skandal sa ovacijama ukrajinskom nacisti u Kanadi, istakavši da je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota, koji je podneo ostavku, zapravo „žrtveni jarac“ u čitavoj situaciji.

„Od Rota su napravili 'žrtvenog jarca', štiteći Trudoa i njegove saradnike među kojima su, da podsetim, i potomci kolaboracionista iz OUN-UPA*. Zbog nacističkih pozdrava 'Slava Ukrajini', kojima su dočekivali (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, niko se nije izvinio“, prokomentarisala je Zaharova.

Ona je poručila da „ista neslavna budućnost čeka sve one koji širom sveta podržavaju 'Šumsku braću', 'Galičinu', nacističke parade, pristalice Stepana Bandere i drugi nacistički ološ“.

„Juče su me pitali: zašto fašistički izrodi dožive do 98 godina, a njihove žrtve su umrle tako mlade – gde je tu pravda? Ništa neću reći o pravdi, nije na meni da govorim. Ali mogu da pretpostavim zašto je kolaboracionista doživeo 98. – kako bi čitav njegov ugodan život kakav je vodio poslednjih decenija, lažno oduševljenje rođaka i laži kanadskih vlasti završili u sopstvenoj prljavštini“, zaključila je Zaharova.

Kurir.rs/Novosti/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track