"GOREĆE I ABRAMSI": Kremlj tvrdi da nijedno američko oružje ne može da porazi rusko na frontu u Ukrajini, pa čak ni ATACMS (FOTO)
Foto: Shutterstock

REAKCIJA MOSKVE NA PRVE ISPORUKE AMERIČKIH TENKOVA

"GOREĆE I ABRAMSI": Kremlj tvrdi da nijedno američko oružje ne može da porazi rusko na frontu u Ukrajini, pa čak ni ATACMS (FOTO)

Planeta -

Rusija je obećala da će na frontu u Ukrajini "goreti" američki tenkovi M1 Abrams od kojih su prvi primerci početkom ove nedelje isporučeni Kijevu.

- Sve to ni na koji način ne može da utiče na suštinu specijalne operacije i njen ishod. Ne postoji panacea (univerzalni lek) niti bilo kakvo oružje koje može da promeni odnos snaga na frontu - poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, misleći i na najavu slanja drugog američkog oružja Ukrajini.

Ugledni vašingtonski politički sajt Hil navodi da je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina dodao da će "goreti i tenkovi M1 Abrams".

Vladimir Putin
foto: Shutterstock

Podseća se da su SAD i Ukrajina u ponedeljak objavili da su ovi tenkovi predati Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je da se oni pripremaju za slanje u bitku.

- Ojačaće naše brigade - poručio je Zelenski.

Američki tenk M1 Abrams
Američki tenk M1 Abramsfoto: Shutterstock

Američki predsednik Džo Bajden je u januaru pristao da pošalje 31 tenk Abrams u Ukrajinu kako bi toj zemlji pomogao u odbrai od ruskih napada, ali da nije poznato koliko njih je stiglo u prvoj turi.

Raketa ATACMS
Raketa ATACMSfoto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia

Hil navodi da je vojska SAD obučila ukrajinske trupe kako da upravljaju tenkovima Abrams i održavaju ih, a sprema se i obuka ukrajinskih pilota koji treba da lete u borbenim avionima F-16 fighter koje su Ukrajini obećale Holandija i Danska.

Navodi se da će Vašington navodno uskoro predati Ukrajini i rakete ATACMS ( Army Tactical Missile Systems - vojni sistemi taktičkih raketa), opremajući Kijev oružjem kojim može da napadne ključne ruske linije snabdevanja i baze na okupiranim teritorijama.

(Kurir.rs/The Hill)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track