ZAHAROVA OPTUŽUJE: Ukrajina napala rusku Crnomorsku flotu na zahtev obaveštajaca Amerike i Velike Britanije i pomoću NATO aviona
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

UDAR NA KRIM

ZAHAROVA OPTUŽUJE: Ukrajina napala rusku Crnomorsku flotu na zahtev obaveštajaca Amerike i Velike Britanije i pomoću NATO aviona

Planeta -

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavila je danas da je ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju na Krimu "izveden na zahtev američkih i britanskih obaveštajnih službi".

Prema tvrdnji Zaharove, Kijev je delovao u koordinaciji s ovim službama.

- Nema sumnje da je napad planiran korišćenjem zapadnih obaveštajnih sredstava, satelitske opreme NATO i izviđačkih aviona - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je napad u petak sproveden "na zahtev američkih i britanskih obaveštajnih službi i u bliskoj koordinaciji sa njima".

BBC je u petak objavio da je udar izveden tokom sastanka komandanata flote u Sevastopolju, a ukrajinska vojska je tvrdila da je u napadu bilo mrtvih i ranjenih.

Krim
foto: Printscreen/Twitter

Rusija je istog dana saopštila da je jedan mornar nestao nakon napada.

Ukrajina je potom objavila da je u raketnom napadu na sedište ruske Crnomorske flote na okupiranom Krimu ubijen komandant te flote.

Viktor Sokolov
Viktor Sokolovfoto: Malgavko Sergei/Tass/ABACA / Abaca Press / Profimedia, AP

Američki NBC njuz je naveo da je komandant flote admiral Viktor Sokolov, što se ne pominje poimence u ukrajinskom saopštenju i preneo izjavu admirala Džejmsa Stavridisa, bivšeg vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO u vezi s tim napadom.

- Ako je to tačno (da je Sokolov ubijen), to bi bio najviše rangirani pomorski oficirkoji je ubijen u borbi od Drugog svetskog rata - naveo je Stavridis u objavi na društvenoj mreži X (bivšem Tviteru).

Džejms Stavridis i Viktor Sokolov
Džejms Stavridis i Viktor Sokolovfoto: Albin Lohr-Jones / ddp USA / Profimedia, Malgavko Sergei/Tass/ABACA / Abaca Press / Profimedia,, Shutterstock

Međutim, ruska agencija RIA Novosti je u međuvremenu objavila da je Sokolov prisustvovao sednici Odbora Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ruski medij je kao dokaz priložio snimak sastanka, tvrdeći da se na njemu vidi Sokolov, koji sluša obraćanje putem video linka. Autentičnost snimka nije potvrđena.

(Kurir.rs/Beta/BBC/NBC News/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track