TRAMP BI MOGAO DA OSTANE BEZ VELIKE IMOVINE: Prevare će ga možda koštati i kultne kule!
Foto: Reuters

TRAMP BI MOGAO DA OSTANE BEZ VELIKE IMOVINE: Prevare će ga možda koštati i kultne kule!

Planeta -

Bivši predsednik SAD Donald Tramp bi mogao da izgubi svoju čuvenu kulu, svoj golf klub u Vestčesteru i svoja druga imanja u Njujorku, nakon što je godinama lagao o svom bogatstvu i počinio prevaru podnošenjem lažnih procena da bi osigurao kredite.

Njujorški sudija Artur Engoron presudio je da je Tramp godinama činio prevaru dok je gradio imperiju nekretnina, koja ga je katapultirala do slave i Bele kuće, nakon što su tužioci optužili da je povećao procenu imovine zajmodavcima, a umanjio ih kod poreskih vlasti.

Odluka suda mogla bi da okonča kontrolu bivšeg predsednika nad njegovom Tramp kulom Donjem Menhetnu. Tramp bi takođe mogao da izgubi porodično imanje i golf klub u okrugu Vestčester.

Više ne bi mogao da prodaje bilo kakvu imovinu ili je koristi da osigura kredite. Ako ih sud proda, Tramp neće videti povrate dok dugovi i obaveze ne budu plaćeni. Stručnjaci su ovu odluku nazvali „korporativnom smrtnom kaznom“.

Bivši predsednik je osudio tu odluku, rekavši za Truth Social da je to „veoma tužan dan za pravosudni sistem države Njujorka“.

Donald Tramp
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Današnja odluka o kompaniji koja je uradila veličanstven posao za državu Njujork ne priznaje činjenicu da su ubistva i svi drugi oblici nasilnih zločina dostigli rekordne nivoe u državi. Možete li zamisliti da presudite protiv mene jer sam savršeno poslovao, a ipak puštate ljude da divljaju po trotoarima Njujorka? Ovo je ponašanje pravosuđa koje tera hiljade kompanija da pobegnu iz Njujorka u drugu okolinu, dok se praktično niko ne vraća u grad ili državu“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

Presuda sudije Engorona bila je pobeda njujorškog državnog tužioca Letiti Džejms u njenoj tužbi protiv Trampa. Njegova odluka zapravo znači da nije potrebno suđenje kako bi se utvrdilo da li je bivši predsednik na prevaru osigurao povoljne uslove za kredite i poslove osiguranja.

Džejms je u tužbi navela da je Tramp naduvao vrednost svoje imovine za čak 2,2 milijarde dolara i traži kaznu za bivšeg predsednika SAD od oko 250 miliona dolara.

Naredba sudije neće raspustiti Trampovu kompaniju, ali će uticati na njeno poslovanje. Tramp može da se žali. Suđenje će odrediti visinu kazne s kojom će se Tramp suočiti.

Ali naredba je poništila poslovne certifikate koji omogućavaju rad nekim Trampovim nekretninama u Njujork, što bi moglo uticati na njegovu kontrolu nad tim istaknutim nekretninama po kojima je prepoznatljiv, piše Dejli mejl.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track