PUTIN, PADOBRANAC SA KOSOVA I PRIGOŽINOV NASLEDNIK: Zanimljiv sastanak u Kremlju o Ukrajini - "Vi najbolje znate kako se to radi"
Foto: Shutterstock

PUTIN, PADOBRANAC SA KOSOVA I PRIGOŽINOV NASLEDNIK: Zanimljiv sastanak u Kremlju o Ukrajini - "Vi najbolje znate kako se to radi"

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa Andrejom Troševim zvani "Sedi", bivšim komandantom Vagnera, i zamenikom ministra odbrane Junus-Bekom Jevkurovim, kako bi razgovarali o tome kako se dobrovoljne borbene jedinice koriste u ratu u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

"Napravili smo fondaciju "Branioci otadžbine" i mnogo puta sam rekao i želim još jednom da istaknem: bez obzira na status lica koje obavlja ili je izvršavalo borbene zadatke, socijalne garancije za sve treba da budu apsolutno iste", rekao je ruski predsednik.

On je naglasio da "nije važno u kom statusu se ko borio i branio otadžbinu".

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da su razgovarali o tome kako "dobrovoljačke jedinice mogu izvršavati razne borbene zadatke, pre svega u zoni specijalne vojne operacije”.

"Vi se sami borite u takvoj jedinici više od godinu dana“, rekao je Putin. „Vi znate što je to, kako se to radi, znate koja su pitanja koja treba da se reše kako bi borbeni rad prošao na najbolji i najuspješniji način."

Kremlj je objavio da Trošev, za kog se spekulisalo da će preuzeti komandu nad Vagnerom nakon pobune, radi za rusko ministarstvo obrane.

Početkom aprila Putin je potpisao ukaz o stvaranju Državnog fonda za podršku učesnicima specijalne operacije pod nazivom "Branioci otadžbine". Fond je osmišljen za koordinaciju pružanja socijalne, medicinske, psihološke podrške, rešavanje pitanja sanatorsko-odmarališnog lečenja i rehabilitacije, pomoć u obrazovanju, sportu, zapošljavanju, preduzetništvu, usavršavanju, kao i sticanju novog zanimanja.

Zanimljivo je prisustvo Junus-Bek Jevkurova na ovom sastanku. On je najpoznatiji po tome što je 1999. godine poveo jednu četu ruskih padobranaca u 500 kilometara dug usiljeni marš sa ciljem da zauzme Prištinski aerodrom pre NATO trupa.

(Kurir.rs/Index/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track