ĆERKA DIKTATORA OPTUŽENA DA JE ŠEFICA MEĐUNARODNE MAFIJE: Lepa Gulnara trošila milione na luksuz, a sad joj se smeši DUGA ROBIJA
Foto: Colliguet+Perusseau+Petit / Allpix Press / Profimedia

istraga

ĆERKA DIKTATORA OPTUŽENA DA JE ŠEFICA MEĐUNARODNE MAFIJE: Lepa Gulnara trošila milione na luksuz, a sad joj se smeši DUGA ROBIJA

Planeta -

Gulnaru Karimovu, takozvanu uzbekistansku princezu, švajcarske vlasti optužile su za vođenje međunarodne kriminalne organizacije koja je oprala stotine miliona dolara.

Karimova, koja se nalazi u zatvoru u rodnom Uzbekistanu od 2019. godine, negira optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Ćerka pokojnog uzbekistanskog predsednika Islama Karimova optužena je za krađu stotina miliona iz Uzbekistana i podmićivanje rukovodilaca i zvaničnika globalne vlade, piše Fajnenšl Tajms.

Karimova (51) se nalazi u uzbekistanskom zatvoru od 2019. godine, a u četvrtak je optužena u Švajcarskoj da je bila na čelu navodne kriminalne grupe. Novac je navodno prala preko raznih firmi i bankovnih računa koji su bili smešteni u Švajcarskoj.

Gulnara Karimova
foto: Timm/face to face / Face to Face / Profimedia

Karimova, koja je bila diplomata, ambasadorka u Španiji, predstavnica u UNu Ženevi, ali i pop pevačica, prema švajcarskim vlastima, imala je organizaciju poznatu pod nazivom "Kancelarija" koja je bila sastavljena od više od 100 legitimnih kompanija koje su tajno radile na pranju novca kako bi se njeni članovi lako obogatili.

Godinama je imala imunitet od krivičnog progona zbog svog statusa diplomate tako da je bezbrižno putovala svetom i promovisala svoj raskošan životni stil i slavne prijatelje.

TROŠILA MILIONE NA NAKIT

Glavno središte kriminalne organizacije, koja je navodno započela s radom 2005. godine, bila je švajcarska kompanija Zeromax, koja je 2010. godine prestala s radom. Na računu kompanije otkrivene su "neobične" aktivnosti uključujući i milionske iznose potrošene na dragulje i luksuzne medicinske tretmane.

Bivša modna dizajnerka navodno je koristila sefove u Lombard Odijeru, švajcarskoj bankarskoj kompaniji, za smeštaj dijamanata i dragog kamenja vrednog milione. Sem toga oko 440 miliona dolara imovine na ime Karimove još je zamrznuto u banci.

ADVOKATI OSPORAVAJU OPTUŽBE

Karimova je odbacila optužbe. Njen advokat iz Ženeve, Gregori Manget, rekao je da Karimova osporava sve optužbe i da će se boriti za svoju oslobađajuću presudu.

- Osporavamo teoriju o kriminalnoj organizaciji. Iz šešira su je izvukli švajcarski tužioci tek pre godinu dana i to 10 godina nakon početka njihove istrage. Naša klijentkinja Gulnara Karimova držana je u pritvoru gotovo deset godina. Nema naznake koliko će još morati da provede u zatvoru u Uzbekistanu - rekao je Manger, a preneo Fajnenšl Tajms.

Uprkos "princezinom" poricanju, švajcarski tužioci su tvrdili da je njena organizacija "svoje kriminalne aktivnosti obavljala kao profesionalni posao, pridržavajući se obaveznih propisa i pridržavajući se stroge raspodele zadataka dok je takođe pribegavala nasilju i zastrašivanju".

Švajcarska je počela da istražuje Karimovu ​​nakon što joj je 2016. godine umro otac zbog čega je izgubila diplomatski imunitet.

Karimova je takođe stavljena u kućni pritvor 2013. godine nakon političke promene u zemlji, a 2017. godine je osuđena za proneveru u svojoj domovini. Njeni advokati tvrde da je od tada bila mučena i da je lišena svojih osnovnih prava.

(Kurir.rs/Nova/Fejnenšel tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track