PUTIN: Zemlje "zlatne milijarde" eksploatišu ostatak sveta
Foto: AP Mikhail Metzel

PUTIN: Zemlje "zlatne milijarde" eksploatišu ostatak sveta

Planeta -

Ruska Federacija i zemlje Latinske Amerike tradicionalno imaju iste poglede na međunarodne odnose i teže multipolarnom svetskom poretku, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji "Rusija – Latinska Amerika".

Putin je naglasio da Rusija iskreno želi sa zemljama Latinske Amerike da razvijaju i brane svoju nezavisnost, kao i da će Latinska Amerika igrati jednu od vodećih uloga u svetskoj politici.

"Rusija i države Latinske Amerike tradicionalno imaju mnogo zajedničkog u svojim stavovima o međunarodnim pitanjima. Latinoamerikanci su uvek težili nezavisnosti, a istorija vašeg kontinenta je puna takvih najupečatljivijih primera. I sada te zemlje pokazuju obrazac uspeha progresivnog formiranja multipolarnog sistema međunarodnih odnosa zasnovanog na jednakosti, pravdi, poštovanju međunarodnog prava i legitimnih interesa", kazao je Putin.

Kako je istakao, u takvoj novoj policentričnoj arhitekturi, države Latinske Amerike sa svojim ogromnim ekonomskim potencijalom i ljudskim resursima i željom da vode suverenu nezavisnu spoljnu politiku imaće jednu od vodećih uloga u svetu, i da u to nema sumnje.

Ruski predsednik je istakao da se Ruska Federacija zalaže za to da Latinska Amerika bude jaka, nezavisna i uspešna i da je spremna da sa njom gradi interakciju.

"Odnosi Rusije i zemalja Latinske Amerike su prijateljski, konstruktivni i ravnopravni", poručio je ruski predsednik.

BRIKS nije vojni savez

Ruski predsednik je naveo da BRIKS nije vojni savez, već platforma za razvijanje pozicija zasnovanih na suverenitetu i međusobnom poštovanju, kao i da će Rusija nastojati da uspostavi veze između Latinske Amerike i Evroazijske ekonomske unije.

Kina, Kina plus, BRIKS
foto: Kineska medijska grupa

"BRIKS je takva organizacija, to nije neka vrsta vojnog saveza, to je jednostavno platforma za koordinaciju pozicija i razvijanje obostrano prihvatljivih rešenja zasnovanih na suverenitetu, nezavisnosti i međusobnom poštovanju. Rusija podržava želju niza zemalja u regionu da se pridruže BRIKS-u kao punopravni partner", dodao je.

Prema njegovim rečima, Moskva će naročito pomoći da te zemlje uspostave veze sa Evroazijskom ekonomskom unijom u praktičnom smislu, uporede pristupe o aktuelnim pitanjima trgovinske politike, regulisanja tarifa, promocije investicija, transfera tehnologije.

"Rusija pozdravlja namere niza latinoameričkih država da se pridruže aktivnostima BRIKS-a kao punopravni članovi i partneri", ukazao je.

Ruski predsednik je naveo da su savremeni kreditni odnosi strukturisani tako da služe isključivo interesima zemalja "zlatne milijarde", koje zloupotrebljavaju svoj položaj u svetu.

"Savremeni finansijski kreditni odnosi u svetu su strukturisani tako da služe isključivo interesima takozvane 'zlatne milijarde'. Oni, ta 'zlatna milijarda', tačnije, lideri tih zemalja eksploatišu gotovo sve druge zemlje sveta. Zloupotrebljavaju svoj položaj, tehnološki, informacioni i finansijski", ukazao je.

Trgovinski promet između Rusije i Latinske Amerike porastao za 25 odsto

Putin je naveo da je trgovinski promet između Ruske Federacije i Latinske Amerike porastao za 25 odsto u poslednjih pet godina i da je ruski izvoz porastao za 2,3 odsto.

"Trgovinski promet između Rusije i Latinske Amerike porastao je za 25 odsto u poslednjih pet godina, ruski izvoz je porastao 2,3 puta, a roba koja je potrebna zemljama Latinske Amerike - pšenica, đubriva, naftni proizvodi i mnoga druga vitalna dobra, to su generalno naša tradicionalna tržišta", precizirao je.

Osim toga, Putin je napomenuo da dalji razvoj recipročne trgovinske razmene omogućava snažniji prelazak u finansijskim obračunima na nacionalne valute, izgradnju kanala kreditne i bankarske saradnje i uspostavljanje novih transportnih i logističkih lanaca.

Kurir.rs/RT/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track