TEŠKA KRIZA! AMERIČKI KONGRES PRED ZATVARANJEM: Ostalo još samo dva dana za dogovor o budžetu
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

TEŠKA KRIZA! AMERIČKI KONGRES PRED ZATVARANJEM: Ostalo još samo dva dana za dogovor o budžetu

Planeta -

Američku vladu samo dva dana dele od delimičnog zatvaranja, s obzirom na to da u Kongresu i dalje nema dogovora o načinu finansiranja vladinih službi, objavio je Rojters.

Desničarsko krilo Republikanske stranke u Predstavničkom domu, u kojem republikanci imaju većinu, odbacilo je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade, koji je podržao predsedavajući Kevin Mekarti, što znači da će vladine službe od nedelje gotovo sigurno biti delimično zatvorene.

U Donjem domu Komgresa je sa 232 glasa protiv i 198 za odbijen predlog da se vlada finansira 30 dana, kako bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.

Predlog je predviđao smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja na imigraciju i graničnu bezbednost, što su prioriteti republikanaca, koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, gde većinu imaju demokrate.

U međuvremenu, u Senatu se raspravlja o odvojenoj dvostranačkoj meri za privremeno finansiranje vlade do 17. novembra.

„Još nije sve gotovo, imam druge ideje“, rekao je Mekarti novinarima, prenosi Glas Amerike.

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedelje u ponoć stotine hiljada vladinih službenika biće poslato na prinudni odmor, komisija za hartije od vrednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Nacionalna služba za parkove.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track