STIŽU DODATNE TRUPE NA GRANICU S UKRAJINOM: Rumunija strahuje od Rusije, dronovi stvaraju paniku!
Foto: Kurir tv

STIŽU DODATNE TRUPE NA GRANICU S UKRAJINOM: Rumunija strahuje od Rusije, dronovi stvaraju paniku!

Planeta -

Ukrajinski portal "Ukraina.ru" prenosi da je Rumunija odlučila da ojača svoje vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom zbog navodne nesposobnosti ukrajinske PVO da izađe na kraj sa ruskim bespilotnim letelicama.

Rumunija će pojačati svoju PVO duž sela na Dunavu blizu granice sa Ukrajinom.

Dodaje se da su mere, zajedno sa raspoređivanjem četiri dodatna američka borbena aviona F-16 i proširenom zonom zabrane letova, znak sve veće zabrinutosti u Rumuniji i širem NATO savezu da bi se rat u Ukrajini mogao proširiti na njenu teritoriju. Ističe se efikasnost ruskih napada na ukrajinske ciljeve na obali Dunava i nedostatak ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane u toj oblasti.

U novembru prošle godine, projektil je pogodio južnu Poljsku usmrtivši dve osobe, iako je kasnije utvrđeno da je za to odgovorna ukrajinska protivvazdušna odbrana. Ubrzo nakon povlačenja iz Crnomorskog sporazuma o žitu 17. jula, Moskva je počela da gađa ukrajinske luke i skladišta duž Dunava, u očiglednom pokušaju da uguši glavni alternativni put za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Među ciljevima su bile ukrajinske luke Izmail i Reni, koje se u blizini granice sa Rumunijom. Izolovani incidenti pada delova dronova u Rumuniju naveli su rumunske oružane snage da povećaju bezbednost u toj oblasti kako bi zaštitile civile.

Ministarstvo odbrane Rumunije izgradilo je i dva skloništa za bombe u malom selu Plauru, nekoliko stotina metara od Izmaila, a stanovnicima šireg područja šalju se upozorenja mobilnim telefonima kada se otkriju ruski dronovi na tom području. U saopštenju prošle nedelje rumunsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je oko 100 američkih vojnika i četiri aviona F-16 “fajting falkon” stiglo u vojnu vazdušnu bazu Borčea, oko 150 kilometara južno od Izmaila.

Od sredine septembra, Ministarstvo je takođe proširilo zonu zabrane letova duž dela granice sa Ukrajinom na do 30 kilometara unutar Rumunije i na visinu od 4.000 metara kao sredstvo odvraćanja od ruskih dronova koji ulaze u rumunski vazdušni prostor.

Generalni tužilac Poljske potvrdio je ranije za “RIA Novosti” da je raketa, koja je u novembru 2022. godine pala na teritoriju republike i tako usmrtila dve osobe, zapravo, pripadala Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u četvrtak u Kijevu da nema dokaza da su ruski udari u blizini ukrajinsko-rumunske granice bili namerni napad na Rumuniju, ali ih je opisao kao “nepromišljene” i “destabilizujuće".

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track