PAŠINJAN U PROBLEMU: Izbeglice koje stižu iz Nagorno-Karabaha iskaliće bes na jermenskom premijeru (FOTO, VIDEO)
Foto: Joseph EID / AFP / Profimedia, EPA/Armenian Goverment Press Servi

jedna od najvećih kriza u jerevanu od raspada sssr

PAŠINJAN U PROBLEMU: Izbeglice koje stižu iz Nagorno-Karabaha iskaliće bes na jermenskom premijeru (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Brojne izbeglice pristiže u Jermeniju, ulice Jerevana su preplavljene protestantima koji traže smenu premijera, a zemlja se suočava s mnogim izazovima nakon što se našla u jednoj od najtežih političkih kriza posle sticanja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza

Poslednji događaji dolaze nakon što je Azerbejdžan izvršio munjevitu vojnu akciju u Nagorno Karabahu, većinski etničkom jermenskom regionu koji je postojao tri decenije bez međunarodnog priznanja, piše AP.

Nikol Pashinyan, Jermenija
foto: Joseph EID / AFP / Profimedia, EPA/Armenian Goverment Press Servi

Izmorene azerbejdžanskom blokadom i brojčano nadjačane vojskom koju je podržala Turska, separatističke snage u regionu su kapitulirale za 24 sata, a njihovi politički lideri izjavili su da će raspustiti svoju vladu do kraja godine.

To je izazvalo masovni egzodus etničkih Jermena koji ne žele da žive pod vlašću Azerbejdžana. Do sada je preko 80 odsto od 120.000 stanovnika regiona izbeglo u Jermeniju.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan
Jermenski premijer Nikol Pašinjanfoto: Joseph EID / AFP / Profimedia, EPA/Armenian Goverment Press Servi

Besni i ogorčeni zbog gubitka domovine, oni će verovatno podržati svakodnevne proteste protiv premijera Nikola Pašinjana, kojeg opozicija okrivljuje za neuspeh u odbrani Nagorno Karabaha.

Nagorno-Karabah
foto: Fifg / Alamy / Alamy / Profimedia

Pašinjan je optužio ruske mirovne snage da nisu sprečile napade Azerbejdžana. Kremlj, s druge strane, prebacuje krivicu na Pašinjana, optužujući ga za ;ubrzavanje pada Nagorno Karabaha priznavanjem suvereniteta Azerbejdžana nad tim regionom i narušavanjem odnosa Jermenije sa Rusijom okretanjem Zapadu.

Nagorno Karabah, Jermenija
foto: AP/Gaiane Yenokian, EPA/Narek Aleksanyan

Ostaje nejasno da li će Pašinjan izvući Jermeniju iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, grupe nekoliko bivših sovjetskih država predvođenih Rusijom. Jermenija takođe na svojoj teritoriji ima rusku vojnu bazu, a ruski graničari pomažu u obezbeđivanju na granici Jermenije sa Turskom.

Uprkos pozivima Zapada da Azerbejdžan poštuje suverenitet Jermenije, kao i apelom Irana, koji je takođe upozorio Azerbejdžan da ne koristi silu, i dalje su velike tenzije.

(Kurir.rs/Beta, Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track