KINA POBEDILA NA MALDIVIMA! Sijev čovek porazio političara bliskog Indiji na izborima u STRATEŠKI VAŽNOM tropskom raju (VIDEO)
Foto: Mohamed Afrah / AFP / Profimedia, AP Photo/Lee Jin-man

ostrva na glavnom brodskom putu između istoka i zapada

KINA POBEDILA NA MALDIVIMA! Sijev čovek porazio političara bliskog Indiji na izborima u STRATEŠKI VAŽNOM tropskom raju (VIDEO)

Planeta -

U drugom krugu predsedničkih izbora na Maldivima koji su održani u subotu pobedio je opozicioni kandidat Mohamed Muizu koji podržava bliske veze sa Kinom, osvojivši više od 53 odsto glasova, javljaju lokalni mediji.

Izbori su se pretvorili u referendum o tome da li će Indija ili Kina imati veći uticaj u toj zemlji.

Muizu je obećao da će izbaciti indijske trupe sa Maldiva i da će uravnotežiti trgovinske odnose zemlje, za koje je rekao da su u velikoj meri naklonjeni Indiji.

Mohamed Muizu
Mohamed Muizufoto: Mohamed Afrah / AFP / Profimedia

Lokalni mediji su izvestili da je aktuelni predsednik Mohamed Solih, za koga se smatra da je proindijski opredeljen, osvojio 46 odsto glasova.

Solih, koji je izabran za predsednika 2018, suočavao se s optužbama Muizua da je dozvolio Indiji nekontrolisano prisustvo u zemlji.

Muizuova stranka Narodni nacionalni kongres smatra se izrazito prokineskom.

Kineski predsednik Si Đinping
Kineski predsednik Si Đinpingfoto: AP Photo/Lee Jin-man

On je rekao da je indijska vojska bila tu samo da izgradi brodogradilište prema sporazumu između dve vlade i da suverenitet Maldiva neće biti narušen.

Uprkos retorici koju ima, ne očekuje se da Muiz drastično promeni spoljnu politiku prema Indiji, već je mnogo verovatnije da će umanjiti protivljenje kineskim investicijama na Maldivima.

Maldivi se sastoje od 1.200 koralnih ostrva u Indijskom okeanu koji se nalaze na glavnom brodskom putu između istoka i zapada.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track