DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU! Deli je troje naučnika za napredak u izučavanju dinamike elektrona
Foto: Printscreen/Twitter

novi laureati

DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU! Deli je troje naučnika za napredak u izučavanju dinamike elektrona

Planeta -

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Pjer Agostini, Ferenc Kraus i An Lulije za "eksperimentalne metode kojima se generišu atosekundna pulsiranja svetlosti koje vse koriste u izučavanju dinamike elektrona u materiji".

To je objavila u Stokholmu objavila švedska Kraljevska akademija nauka.

CNN prenosi da je komitet za dodelu nagrade naveo da je troje fizičara "pokazalo način za stvaranje ekstremno kratkih pulsiranja svetla koja mogu da se koriste za merenje brzih procesa tokom kojih se elektroni pomeraju ili razmenjuju energiju".

Navodi se da je to "dalo čovečanstvu nove alatke za istraživanje sveta elektrona unutar atoma i molekula".

- Doprinos koji su dali laureati omogućio je istraživanje procesa koji su toliko brzi da ih je ranije bilo nemoguće pratiti - naveo je komitet.

AP je objavio da je prošle godine nagradu podelilo troje naučnika za rad u oblasti kvantne informacione nauke koji je imao značajnu primenu u oblasti šifrovanja podataka.

Francuz Alen Aspekt, Amerikanac Džon F. Klozer i Austrijanac Anton Zajlinger su tada nagrađeni za otkriće da nevidljive čestice poput fotona i drugih sitnih čestica materije mogu da budu povezane i "isprepletane" čak i kada su međusobno odvojene velikim razdaljinama.

(Kurir.rs/CNN/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track