"NE MOŽEMO SAMO DA DAJEMO I DAJEMO UKRAJINI": Makronov general kaže da se francuski borbeni sistemi uništavaju tamo već dve godine
Foto: EPA Ludovic Marin Pool, CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

nakon poljske stigla poruka i iz pariza i drugih delova Evrope

"NE MOŽEMO SAMO DA DAJEMO I DAJEMO UKRAJINI": Makronov general kaže da se francuski borbeni sistemi uništavaju tamo već dve godine

Planeta -

Poljska je prošlog meseca objavila da neće odobravati nove isporuke oružja Ukrajini zbog zabrinutosti za saoptvene zalihe, a ona nije jedina zemlja u kojoj se vode rasprave zbog smanjivanja sopstvenog arsenala zbog pomoći Kijevu.

Britanski Skaj njuz navodi da se ovakva priča sada čuje i u Francuskoj i u drugim delovima Evrope.

- Nakon dve godine mi sada moramo da obavimo novi razgovor zato što ne možemo da dajemo, dajemo, dajemo i gledamo kako se naši (borbeni) sistemi uništavaju u Ukrajini - rekao je za Politiko general Stefan Mij, načelnik štaba francuskih vazduhoplovnih i svemirskih snaga.

Francuski general Stefan Mij
Francuski general Stefan Mijfoto: EPA Ludovic Marin Pool

Skaj njuz prenosi da je i neimenovani evropski zvaničnik dao sličnu izjavu za Politiko.

- Ne možemo da nastavimo da dajemo (Ukrajini) iz naših rezervi. Dali smo sve što (za šta smo znali da) neće ugroziti našu sopstvenu bezbednost - poručio je zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Emanuel Makron
foto: EPA Ludovic Marin Pool

Navodi se i izjava neimenovanog zvaničnika administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da se "evropske zalihe prazne, ali da postoje druga kooperativna rešenja".

Skaj njuz podseća da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski od saveznika traži dve stvari, a to je finansiranje i zajednička proizvodnja oružja koja bi omogućila Kijevu da pravi sopstvene borbene sisteme.

Navodi se da su takvi dogovori već postignuti sa SAD i da je general Mij rekao za Politiko da će Francuska "naravno" obezbediti finansije za proizvodnju ukrajinskih borbenih sistema.

(Kurir.rs/Sky News/Politico)

Bonus video:

02:10

AKO SE OVAKO NASTAVI UKRAJINA ĆE PROSTO DA NESTANE Bivši ambasador naveo JEDNO rešenje koje za sad odbijaju obe strane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track