PROZVALA PUTINA ZBOG RATA U UKRAJINI: Marina je sada negde u Evropi, a Rusi je osudili na osam i po godina zatvora (FOTO, VIDEO)
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Gerald Matzka / AFP / Profimedia, Shutterstock

presuda u odsustvu Marini Ovsjanikovoj

PROZVALA PUTINA ZBOG RATA U UKRAJINI: Marina je sada negde u Evropi, a Rusi je osudili na osam i po godina zatvora (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Marina Ovsjanikova (45), bivša ruska televizijska novinarka koja je privukla pažnju svetske javnosti kada je upala u program emitovan uživo sa antiraketnim plakatom, danas je u odsustvu osuđena na osam i po godina zatvora.

Na plakatu koji je Ovsjanikova pokazala pisalo je "Zaustavite rat" i "Oni vas lažu".

Marina Ovsjanikova
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rojters navodi da je njoj prvobitno u Rusiji izrečena novčana kazna zbog ovog protesta, koji se dogodio manje od tri nedelje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

Marina Ovsjanikova
Marina Ovsjanikovafoto: Gerald Matzka / AFP / Profimedia

Navodi se da je kasnije rusko tužilaštvo pokrenulo krivično gonjenje Ovsjanikove zbog "svesnog širenja laćnih informacija o ruskim oružanim snagama u vezi sa protestom koji je novinarka izvela u julu 2022. na obali reke nasuprot Kremlju.

Marina Ovsjanikova
foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ovsjanikova je tada držala u rukama transparent na kojem je ruskog predsednika Vladimira Putina nazvala ubicom, a njegove vojnike fašistima.

- Koliko još dece mora da umre pre nego što ćeš da se zaustaviš - pisalo je na plakatu.

Navodi se da je Ovsjanikova pre godinu dana sa ćerkom pobegla iz Rusije u nepoznatu evropsku zemlju nakon bekstva iz kućnog pritvora.

(Kurir.rs/Reuters)

Bonus video:

00:54

LJUDE SU KASAPILI PO ULICAMA, RAZVLAČILI IH KAMIONIMA Stručnjaci nemaju dilemu: Iza svega stoji Putin, ovaj samit je presudio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track