KINESKI SATELITI NAVODILI POBUNU PROTIV PUTINA? Prigožin za 30 miliona $ nabavio dva komada, prvo snimao Ukrajinu, a onda i RUSIJU
Foto: Tomas Griger / Alamy / Alamy / Profimedia, Shahid Mehmod / Panthermedia / Profimedia, WillWest News / Profimedia, Shutterstock

informacije afp i evropskog bezbednosnog izvora agencije

KINESKI SATELITI NAVODILI POBUNU PROTIV PUTINA? Prigožin za 30 miliona $ nabavio dva komada, prvo snimao Ukrajinu, a onda i RUSIJU

Planeta -

Ruska plaćenička "Vagner grupa" 2022. je potpisala ugovor sa kineskom firmom o nabavci dva satelita i korišćenje njihovih snimaka, čime je obaveštajno potpomognuto napredovanje vagnerovaca tokom invazije Rusije na Ukrajinu.

Moskou tajms prenosi da to piše u dokumentu u koji je uvid imao AFP.

Navodi se da je ugovor potpisan u novembru 2022, više od pola godine od početka invazije u kojoj je "Vagner grupa" pod vođstvom njenog osnivača Jevgenija Prigožina igrala ključnu ulogu na bojnom polju.

- Satelitski snimci su korišćeni i za pomaganje "Vagnerovih" operacija u Africi, pa čak i propale pobune u junu (ove godine) koja sada dovela do de fakto raspada ove grupe nakon smrti Prigožina i drugih ključnih ličnosti u vazduhoplovnoj nesreći u avgustu - kazao je evropski bezbednosni izvor kazao je za AFP.

Prema ugovoru na engleskom i ruskom jeziku u koji je uvod imala ova agencija, a koji je potpisan 15. novembra 2022, kompanija "Bejdžing Junze tehnolodži" prodala je dva nadzorna satelita visoke rezolucije kompaniji "Nika-Frut", koja je u to vreme bila deo Prigožinovog poslovnog carstva.

zemlja
foto: Tomas Griger / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodi se da su sateliti pripadali kompaniji "Čang Guang satelajt teknolodži" (CGST), kineskom gigantu oiz oblasti svemirske industrije.

Prema informacijama AFP, za same satelite i dodatne usluge plaćeno je više od 30 miliona dolara (235 miliona juana).

- Ugovor je obuhvatao i obezbeđivanje snimaka na zahtev, što je "Vagneru" omogućilo da prima satelitske snimke kako iz Ukrajine, tako i iz područja u Africi u kojima su ruski plaćenici bili aktivni, uključujući Libiju, Sudan, Centralnoafričku Republiku i Mali - rekao je za AFP evropski bezbednosni izvor koji je zatražio da mu ime ne bude objavljeno.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin
foto: Profimedia, EPA Mikhael Klimentyev

Prema tom izvoru, "Vagner" je čak u maju ove godine naručio i satelitske snimke ruske teritorije i to područje duž rute između ukrajinske granice i Moskve koje su vagnerovci zauzeli krajem juna, tokom kratkotrajne pobune.

Podseća se da je pobuna obustavljenau u roku od 24 sata, a označila je definitivni raskol između ruskog predsednika Vladimira Putina i Prigožina.

AFP navodi da se naručivanje satelitskih snimaka ruske teritorije ne pominje u ugovoru i agencija nije mogla da nezavisno potvrdi tvrdnju svog izvora.

(Kurir.rs/AFP/The Moscow Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track