UKRAJINSKA POSLANICA: Rusija danas pobeđuje u dugotrajnom sukobu
Foto: Profimedia

UKRAJINSKA POSLANICA: Rusija danas pobeđuje u dugotrajnom sukobu

Planeta -

Ukrajinska članica parlamenta Lesija Vasilenko podsetila je da kontraofanziva protiv Rusije od juna, ne ide nigde kako je planirano.

Krivica za to što je Rusija preuzela prednost leži u potpunosti na zapadnim nacijama jer nisu snabdevale Kijev oružjem stalnim tempom ili u velikim količinama.

U televizijskom intervjuu za Skaj Nuz, koji je uklonjen sa platforme društvenih medija Iks (bivši Tviter) i ponovo objavljen od strane posmatrača sukoba u Ukrajini, Lesija Vasilenko je iznela „istinu“ da Rusija pobeđuje u dugotrajnom sukobu.

Vasilenko je za ukrajinski debakl u ratu sa Rusijom okrivila zapadne nacije, jer su isporučivale oružje i municiju presporo i u malim količinama, čime Ukrajina nije mogla da izdrži svoju kontraofanzivu.

- Protivofanziva ide kako je planirano, prvo je promrmljala. Ali kada je voditeljka Skaj njuza dovela u pitanje obrazloženje svoje procene, Vasilenka je promenila melodiju.

- Pa, onoliko koliko možemo da idemo po planu sa količinom naoružanja i kvalitetom municije koju dobijamo. Što su isporuke stabilnije i što su veće isporuke naoružanja za Ukrajinu, to će kontraofanziva ići brže.

Činilo se da je i voditeljka dirnula u živac kada je istakla da je Ukrajina povratila manje od jedan odsto tla koje je izgubila u ruskim vojnim operacijama 2022.-Nažalost, to je slučaj — još mesec dana pre nego što nastupi hladnoća i zimski meseci. Moraćemo da zaustavimo (kontraofanzivu) do proleća. To je tužna vest za nas, i ne samo za nas, već i za sve zemlje koje podržavaju, priznala je ukrajinska poslanica.

Ona se takođe složila sa voditeljem Skaj njuza da je Ukrajini "sve teže i teže" "jer Rusija danas pobeđuje u dugotrajnom sukobu".

Ona je ponovila da ruska strategija dugotrajnog sukoba primorava Ukrajinu i svet.

"Nažalost, moramo reći da oni (Rusi) ponovo dobijaju prednost. To su uradili još 2014. Lekcije nisu naučene. Pomoć koju mi dobijamo je isporučena presporo i nestabilnom brzinom".

Vasilenko je okrivila ostatak sveta za slab odgovor na ukrajinske pozive za vojnu pomoć pre februara 2022. „Čvrsto verujem da je Rusija mogla da bude zaustavljena u februaru 2022. kada je Ukrajina tražila oružje“, a moglo je da bude isporučeno krajem 2021. ili početkom 2022.

Ona je ukazala da su isporuke oružja pre početka sukoba mogle da zaustave Rusiju. „Ponuda za nas Ukrajince je bila da se predamo pred Putinovim zahtevima”.

Kurir.rs/Novosti/eurasiantimes.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track