BLINKEN BRANI IRAN? Kaže da nema dokaza da iza napada Hamasa na Izrael stoji Teheran, koji "podržava odbranu palestinskog naroda"
Foto: EPA Adam Davis, AP Jason Decrow

šef stejt departmenta o sukobu na bliskom istoku

BLINKEN BRANI IRAN? Kaže da nema dokaza da iza napada Hamasa na Izrael stoji Teheran, koji "podržava odbranu palestinskog naroda"

Planeta -

Iranski predsednik Ebrahim Raisi kazao je da Teheran "podržava legitimnu odbranu palestinskog naroda" i dodao da su "cionistički režim i oni koji ga podržavaju odgovorni za nestabilnost u regionu".

Skaj njuz prenosi da je to objavila iranska agencija Tasnim.

Britanska televizija navodi da je ovaj komentar Raisija usledio nakon izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da nema nikakvih dokaza koji bi ukazivali da Iran stoji iza napada izvedenih u Izraelu, uprkos dugogodišnjih veza između Hamasa i Teherana.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi
Iranski predsednik Ebrahim Raisifoto: AP Jason Decrow

Met Stoun, dopisnik Skaj njuza iz Vašingtona, javio je da u Americi vlada "ogromna zabrinutost" u vezi sa "nadolazećom humanitarnom krizom" u Pojasu Gaze i bilo kakvim potencijalnim akcijama koje bi Izrael mogao da preduzme protiv Irana.

Portparol palestinskog islamističkog pokrata Hamas Gazi Hamad izjavio je za BBC da je Iran podržao tu ekstremitičku organizaciju u izvođenju iznenadnog napada na Izrael na više frontova u subotu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinkenfoto: EPA Adam Davis

Broj poginulih u napadu Hamasa na Izrael i raketiranju juga i centralnog dela zemlje premašio je 600 žrtava, a 2.048 osoba je ranjeno, uključujući 20 u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.

U izraelskim udarima iz vazduha u Pojasu Gaze poginulo je 313 Palestinaca a gotovo 2.000 njih je ranjeno.

(Kurir.rs/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track