POGLEDAJTE SNIMAK DEJSTVA UBITAČNE "GVOZDENE KUPOLE": Evo kako radi PVO sistem koji je PRVA LINIJA ODBRANE Izraela (VIDEO)
Foto: Youtube/RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd./The Telegraph

POGLEDAJTE SNIMAK DEJSTVA UBITAČNE "GVOZDENE KUPOLE": Evo kako radi PVO sistem koji je PRVA LINIJA ODBRANE Izraela (VIDEO)

Planeta -

Gvozdena kupola, moćni protivvazdušni sistem izraelske proizvodnje, nalazi se na prvoj liniji odbrane jevrejske države od Hamasa.

Ovim sistemom presretnut je deo raketa koje je Hamas u subotu uveče ispalio na Tel Aviv, a sinoć je dejstvovala protiv projektila koji su ispaljeni na teritoriju gotovo celog Izraela.

Nakon subotnjeg napada Hamasa, pokrenuta su mnoga pitanja o sistemu Gvozdena kupola.

Sistem je prvi put korišćen 2011. godine. Dizajniran je da zaustavi rakete i artiljeriju kratkog dometa poput onih ispaljenih iz Gaze. Oslanja se na sistem radara i analize kako bi utvrdio da li dolazna raketa predstavlja pretnju, i ispaljuje raketu presretača samo ako je nadolazeći projektil usmeren ka naseljenom području ili važnom objektu.

Vertikalno ispaljene rakete iz mobilnih jedinica ili sa statičkog lansirnog mesta su dizajnirani da detoniraju nadolazeću raketu proizvodeći eksplozije na nebu.

Odbrambeni sistem protivvazdušne i rakete "Gvozdena kupola" razvila je izraelska odbrambena kompanija Rafael, a naručila ga je izraelska vlada, koja je prvobitno finansirala njegov razvoj i postavljanje prva dva sistema.

SAD su dale 2,6 milijardi dolara projektu "Gvozdena kupola" od njegovog raspoređivanja 2011. godine, omogućavajući proizvodnju dodatnih sistema presretača i projektila. Rafael i američki Rejtion zajedno proizvode komponente za rakete presretače za SAD, koje imaju dva sistema Gvozdena kupola.

Podsećanja radi, izraelska vojska je u ponedeljak ujutru nastavila borbu sa infiltriranim borcima u južnom Izraelu oko Gaze, nakon što je tokom noći pogodila "više od 500 ciljeva" Hamasa i Islamskog džihada, navodi se u vojnom saopštenju.

"I dalje se borimo, postoji sedam ili osam mesta na otvorenom terenu oko Pojasa Gaze gde još uvek imamo vojnike koji se bore protiv terorista", rekao je potpukovnik Ričard Heht novinarima.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track