ONO ŠTO KRIJU OD CELOG SVETA, UNIŠTILO BI BLISKI ISTOK Od Gvozdene kupole do balističkih raketa, koliki je opseg izraelske vojske?
Foto: EPA/ABIR SULTAN, Menahem KAHANA / AFP / Profimedia, Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia, Ahmed ZAKOUT / AFP / Profimedia

analiza

ONO ŠTO KRIJU OD CELOG SVETA, UNIŠTILO BI BLISKI ISTOK Od Gvozdene kupole do balističkih raketa, koliki je opseg izraelske vojske?

Planeta -

Salve raketa lansirane su na Izrael, rasplamsavajući vatru na nebu. Vazdušni udari padali su na gusto naseljeni Pojas Gaze. Pretnja od prelaska izraelskih tenkova preko granice u kopnenoj invaziji je veoma realna.

Eskalirajući i smrtonosni sukob doveo je do rata dve strane sa veoma različitim vojnim sposobnostima, sa više od 1.400 mrtvih.

Izraelska vojska je konvencionalnija vojska koja se može uporediti sa američkom ili britanskom - sa značajnom razlikom što vrši regrutaciju - dok je Hamas veoma dobro naoružana gerilska organizacija.

Sky news donosi pregled oružja i opreme koje imaju obe strane u ovom brutalnom ratu.

Izrael, Vojska, izraelska vojska
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Koju vojnu opremu ima Izrael?

Izraelska vojska ima veliki broj tenkova i oklopnih vozila i oni prave "pravu razliku" kada prelaze granice na druge teritorije, rekao je profesor Majkl Klark za Sky news.

Tenk Merkava je sličan nemačkom borbenom tenku Leopard 2 koji je postao poznat po upotrebi u Ukrajini.

Dizajniran i u velikoj meri proizveden u Izraelu, tenk ima težak prednji oklop koji obezbeđuje maksimalnu zaštitu za četiri člana posade i naoružan je glavnim topom od 120 mm, kao i sekundarnim naoružanjem.

Gvozdena kupola, Izrael
foto: EPA/ABIR SULTAN

Što se tiče vazdušne snage, izraelska vojska koristi sopstvene borbene avione Kfir - višenamenske ratne avione zasnovane na avionu Miraž francuske proizvodnje.

Vazduhoplovstvo takođe ima veliki broj naprednih aviona F-35 Lightning II dobijenih iz SAD.

Izraelska vojska je generalno visokotehnološka i veoma inovativna, rekao je profesor Klark, i takođe često koristi tehnologiju dronova.

Javna tajna kada je Izrael u pitanju jeste prisustvo nuklearnog oružja, dodao je on.

"Imaju ga sigurno, 100 posto. Nijedan Izraelac nikada neće potvrditi ili demantovati", istakao je on.

Klark kaže da izraelska vojna doktrina koristi nuklearno oružje kao "konačno sredstvo odvraćanja" u situacijama kada se smatra da je postojanje države Izrael ugroženo od strane stranih sila.

"Ne planiraju da ga koriste u Gazi, previše je blizu", dodao je on.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, izraelski vojnici, Merkava tenk, Merkava
foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu najavio je višestruku odmazdu koja će "promeniti Bliski istok" kao odgovor njegove zemlje na upad Hamasa. Izrael kreće u "punu opsadu" Gaze, a Izrael je već pripremio i 300.000 rezervista, što je prvi put u istoriji. Mnogi se nakon dramatičnih upozorenja Netanjahua pitaju koliko je zapravo jaka izraelska vojska, nakon što su je pripadnici HAMAS-a "uhvatili na spavanju".

Ovogodišnja rang lista vojne snage zemalja objavljena je sredinom godine. Prema Firepower-u, Izraelske odbrambene snage su na 18. mestu. Ukrajina je trenutno na 15. mestu, dok je Iran na 17. poziciji. A Egipat (14. mesto) je bolje rangiran od Izraela.

Iako Global Firepower otkriva neke odnose moći i predstavlja pristojan pokazatelj vojnog potencijala, generalno se ne smatra najpouzdanijim metodom rangiranja jer ne uzima u obzir sve važne parametre. Ova skala se najviše kritikuje zbog uzimanja u obzir broja konkretnog naoružanja, a nije u dovoljnoj meri zasnovana na visokoj tehnologiji i nivou obučenosti i borbenog iskustva same vojske.

Ovo posebno važi za Izrael, čija se snaga manifestuje upravo u naprednom naoružanju, koje podrazumeva sofisticirano vazduhoplovstvo i protivraketne odbrambene sisteme. U zemlji postoji i obaveza služenja vojnog roka, što doprinosi velikoj i dobroj vojsci.

Global Firepower ne razmatra čak ni aspekt partnera, a jasno je koliko Izrael ima koristi od Sjedinjenih Američkih Država, verovatno najjače vojne sile na svetu.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, pojas Gaze, izraelska vojska
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema ovim podacima, izraelsko vojno osoblje broji 646 hiljada ljudi, od kojih se 173 hiljade smatra aktivnim. U rezervi ima 465.000 vojnika. Vojsku čini 200.000 vojnika, ljudstvo vazduhoplovstva broji 89.000 vojnika, a mornaricu oko 20.000.

Staž vojnog roka traje 32 meseca za muškarce i 24 meseca za žene, nakon čega sledi višedecenijska obavezna rezerva (do 50 godina za žene i 55 za muškarce).

Ratna mornarica Izraela ima ukupno 109 plovila, dok Vazduhoplovstvo ima 656 različitih jedinica, od kojih su 323 borbena aviona. Izraelske snage imaju i 1.015 bespilotnih letelica, od kojih su borbene 350. Što se tiče kopnenih snaga, Izrael ima ukupno 21.114 jedinica. Ima 1370 tenkova i 7714 drugih borbenih vozila.

Rašireno je mišljenje da Izrael takođe poseduje nuklearno oružje. Procene izraelskih zaliha kreću se između 80 i 400 nuklearnih bojevih glava, a veruje se da zemlja poseduje sposobnost da isporuči na nekoliko načina, uključujući letelice i krstareće rakete lansirane sa podmornica.

Veruje se da Izrael ima nuklearno oružje od 1966. godine. Izrael vodi politiku namerne dvosmislenosti, nikada zvanično ne poričući ili priznajući da poseduje nuklearno oružje. Umesto toga, on godinama ponavlja da "Izrael neće biti prva zemlja koja će uvesti nuklearno oružje na Bliski istok“.

Šta je sa Hamasom?

Hamas je jedna od najbolje naoružanih gerilskih organizacija na svetu, rekao je profesor Klark.

Nedostaje im ista vrsta oklopnih vozila kao Izraelu iz različitih razloga, uključujući i to što bi bila vrlo vidljiva meta izraelskih udara, prema rečima profesora.

"Oni rade iz pomoćnih vozila poput Land Rover Discoverys i montiraju oružje na poleđini, poput teškog mitraljeza kalibra 30", dodao je on.

Oni mogu biti veoma mobilni i korišćeni su za razorne efekte.

Hamas
foto: EPA/MOHAMMED SABER

I dok Izrael ima svoj sistem protivvazdušne odbrane Gvozdenu kupolu, Hamas je uspeo da ga preplavi ogromnim brojem raketa kao što je to činio poslednjih dana.

Hamas koristi različite verzije balističkih raketa zemlja-zemlja Fateh-110, iranske proizvodnje, koje su pokretne i mogu da nose bojeve glave težine do 500 kilograma.

Hamas takođe ima protivtenkovske rakete slične američkim Stinger.

"Hamas je veoma dobro snabdeven određenim vrstama stvari i obučeni su da ih koriste", dodao je Klark.

Na pitanje koliko boraca ima Hamas, Klark je rekao da je ranije procenjeno da ih ima oko 10.000, ali je dodao da "kada se oseti nasilje, oni mogu da mobilišu mnogo ljudi".

"Brojevi mogu da idu od 10.000 posvećenih Hamasovaca do 40.000, 50.000", zaključio je on.

Kurir.rs/SkyNews/Telegraf/MONDO/Index

Bonus video:

05:02

IZRAEL JE DOŽIVEO SRAMOTU ZBOG USPAVANIH VOJNIKA MOSADA! Stručnjaci tvrde: Narednih dana rat će ESKALIRATI, EVO ŠTA SLEDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track