NAJBOLJI ROĐENDANSKI POKLON PUTINU: Napad Hamasa na Izrael odvukao pažnju Amerike sa rata u Ukrajini (FOTO)
Foto: EPA/ABIR SULTAN, BELAL AL SABBAGH / AFP / Profimedia, EPA Sergey Guneevsputnikkremlin Po

POLITIKO OBJAVIO VELIKU ANALIZU

NAJBOLJI ROĐENDANSKI POKLON PUTINU: Napad Hamasa na Izrael odvukao pažnju Amerike sa rata u Ukrajini (FOTO)

Planeta -

Hamas je brutalni napad na Izrael izveo na 71. rođendan ruskog predsednika Vladimira Putina.

Evropsko izdanje Politika u velikoj analizi navodi da je ovakav katastrofalni bezbednosni šok na Bliskom istoku verovatno bio dobrodošlo iznenađenje šefu Kremlja čiji je strateški prioritet da odvuče zapadnu podršku i pažnju dalje od Ukrajine.

Navodi se da masovni požar koji se razbuktao u Izraelu preti da uradi baš to.

Sada se postavlja pitanje koliko je zapravo Kremlj odgovoran za ovu savršenu oluju narastajućih kriza - u Izraelu, na Kosovu, na Kavkazu i u Africi.

Navodi se da mnogima upravo Putina deluje kao glavni krivac koji raspiruje više sukoba nego što Zapad može da podnese.

Vladimir Putin
foto: AP Grigory Sysoyev

Politiko navodi da je istina da Putin nije potpalio sve te krize, ali da sada rado doleva ulje na vatru i koristi ih u svoju korist.

Propagandisti bliski Kremlju već tvrde da ovaj bliskoistočni rat predstavlja pobeda za Rusiju i da će presušiti zapadni novac koji ide Ukrajini.

- Ovo je verovatno bio najbolji rođendanski poklon za Putina. Napad na Izrael će podeliti pažnju (Zapada), imajući u vidu prirodnu usredsređenost SAD na Izrael. Nadamo se da ovo neće imati dramatičan uticaj na podršku Ukrajini, ali naravno, mnogo toga že zavisiti i od dužine sukoba na Bliskom istoku. Ako zaista želimo da budemo geopolitička Evropska unija, moramo da budemo u stanju da se nosimo sa više kriza u isto vreme - rekao je neimenovani EU diplomata za Politiko.

Hamas
foto: Youtube/Al Jazeera English

U Vašingtonu se očekuje da će Hamasovi napadi na Izrael smanjiti fokus SAD na Ukrajinu nakon prošlonedeljne smene republikanca Kevina Mekartija, predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, pojas Gaze
foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia, Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Njega su smenili kongresmeni iz sopstvene stranke iz tvrde linije koja pokušava da smanji američku pomoć Ukrajini. Trka za Mekartijevim naslednikom je počela, što administraciji predsednika demokratskog predsednika Džoa Bajdena otežava dobijanje odobrenja Kongresa za bilo kakvu dodatnu pomoć Izraelu.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Justin Lane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oseća da bi Zapad mogao da izgubi fokus na Kijev, pa zbog toga igra na tu kartu da je Iran, koji podržava Hamas, blizak saveznik Rusije, pa zato izjednačava borbu protiv Rusije i islamističkih ekstremista.

(Kurir.rs/Politico.eu)

Bonus video:

01:09

RUSI SU IMALI MEĐUNARODNU OBAVEZU, SADA GRAĐANI PROTESTUJU ISPRED AMBASADE Obradović: Traže ostavku, PUTIN STVARA NOVI PROJEKAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja