IZRAELSKA JEDINICA "DUH" KREĆE U AKCIJU: Testiraće novu doktrinu "ODLUČUJUĆE POBEDE", ali su mogući ogromni problemi (FOTO)
Foto: Youtube/btselem/Wikipedia

IZRAELSKA JEDINICA "DUH" KREĆE U AKCIJU: Testiraće novu doktrinu "ODLUČUJUĆE POBEDE", ali su mogući ogromni problemi (FOTO)

Planeta -

Borbe između izraelskih vojnika i islamističkih militanata Hamasa nastavljaju se u pograničnom području sa Gazom, dok Izrael preti "totalnom opsadom" pojasa Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u međuvremenu rekao da će izraelska odmazda za subotnje smrtonosne napade Hamasa "promeniti lice Bliskog istoka".

"S čim će se Hamas suočiti biće okrutno i strašno", rekao je Netanjahu u ponedeljak tokom sastanka sa zvaničnicima iz gradova na jugu Izraela, navodi se u saopštenju.

"Tek smo na početku", dodao je izraelski premijer.

Situaciju je na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, prokomentarisao Franc-Štefan Gadi, vojni analitičar sa Instituta za strateške studije u Londonu.

"Svaka predstojeća vojna operacija će po prvi put testirati neke od osnovnih načela novog operativnog koncepta IDF o kojem se mnogo raspravljalo", počeo je Gejdi.

Šta je "odlučujuća pobeda"?

Koncept "odlučujuće pobede" je izraelska vojska posebno razvilla tokom proteklih godina kako bi brzo porazila "difuzne terorističke armije naoružane raketama" (Hamas i Hezbolah).

Cilj je da skrati svaki rat brzim uništavanjem neprijateljskih sposobnosti, piše Gadi.

Ovo poslednje se postiže sticanjem informacione superiornosti mapiranjem neprijateljskog vojnog sistema, uključujući identifikaciju ključnih vođa, kretanja jedinica, raspoređivanja...

"Radi se o tome da ovo više nije manevar kojim dominiraju rezervisti kao u prošlosti, već neka vrsta mešavine, koju čine dobro obučene aktivne jedinice koje integrišu niz sposobnosti na prvim linijama fronta", objašnjava on.

"Odlučujuća pobeda" je izgrađena na istoj vrsti premisa kao i mnogi novi vojni operativni koncepti NATO-a izgrađeni oko operacija sa više domena – tj. de fakto kombinovane operacije podržane veštačkom inteligencijom sa autonomnijim snagama koje primenjuju disperzovanu preciznu vatrenu moć, objašnjava on.

IDF je uspostavila jedinicu "Duh" kao eksperimentalnu formaciju za testiranje nekih od predloga "Odlučujuće pobede", piše Gadi.

U tom smislu svakako je vredna pažnje činjenica da je komandant jedinice Duh poginuo na početku ove vojne kampanje, piše Gadi.

Šta će ovo značiti?

Zašto je sve ovo važno za rasprave o budućnosti ratovanja, pita se Gadi.

"Prvo, glavni problem sa "Odlučujućom pobedom" i svim drugim sličnim konceptima NATO-a je možda delimično ilustrovan terorom u Izraelu u poslednjih nekoliko dana:

Postizanje informacione superiornosti nad neprijateljem možda nije izvodljivo ili jednostavno ne uspete da to postignete iz različitih razloga (npr. zato što ste svoje glavne napore usmerili negde drugde). A šta da radite ako neko vreme ne uspete da to postignete?

Tada se ceo koncept agilnih, raspršenih formacija koje se brzo raspoređuju i koje primenjuju disperzovanu preciznu vatrenu moć (i kao rezultat su efikasnije) se ruši. A time se urušava i plan da se odlučnom pobedom postigne brzi prekid neprijateljstava.

Kao rezultat toga, mogli biste da se ostanete u operativnom okruženju, odnosno uslovima na bojnom polju, koji povećavaju verovatnoću da će vaša kampanja biti duga, za šta vaša struktura snaga (a možda i vaše društvo u celini) možda uopšte nije spremna “, zaključuje on na kraju.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track