OVAKO JE PROBIJEN IZRAELSKI GVOZDENI ZID OD MILIJARDU DOLARA: Radari, čelik i beton nisu zaustavili Hamas (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

OVAKO JE PROBIJEN IZRAELSKI GVOZDENI ZID OD MILIJARDU DOLARA: Radari, čelik i beton nisu zaustavili Hamas (VIDEO)

Planeta -

Izrael je 2021. godine završio izgradnju "Gvozdenog zida" dugog oko 64 kilometara koji ga razdvaja od Pojasa Gaze. Međutim, Hamas je kroz zid u subotu 7. oktobra u ranim jutarnjim časovima prošao kao nož kroz puter.

Izrael je poznat po svojoj vojsci, protivvazdušnom sistemu "Gvozdena kupola" i po takozvanom "Gvozdenom zidu" za koji mnogi nisu znali. Izgradnja je trebalo da počne 2016. godine, ali su radovi počeli godinu dana kasnije da bi se završili 2021. godine. Zid je dugačak oko 64 kilometara i razdvaja Izrael i Pojas Gaze, piše "Washington Post".

U izgradnji ove veličanstvene građevine je učestvovalo oko 1.200 ljudi, 330.000 kamiona je prevozilo cement, iskorišćeno je oko 140.000 tona čelika i gvožđa, a ceo projekat je vredeo oko 3,5 milijarde izraelskih šekela, odnosno oko 1.11 milijardi dolara.

Ovaj zid je izgrađen jer je Hamas napadao Izrael tokom 2014. godine tako što je kopao podzemne tunele. Da bi se to sprečilo, izgrađen je sofisticiran zid dužine oko 64 kilometara sa najsavremenijom opremom. Bodljikava žica se nalazi na vrhu ograde, a tu su ušuškani i detektori kretnje, radari i kamere.

Sa strane Pojasa Gaze, pristup do određenog dela je dozvoljen isključivo poljoprivrednicima. Sa strane Izraela, nalaze se pripadnici vojske, a šleperima je dovučen pesak i formirane su dine koje bi usporile napredak neprijatelja ukoliko bi uspeo da se nađe sa te strane zida. Pored peščanih nanosa, izgrađene su i osmatračnice koje su danonoćno nadzirale teren.

Ispod ograde koja je bliža izraelskoj strani, nalazi se debeli sloj betona, ali nije poznato koliko duboko on ide u zemlju. Sa druge strane te ograde, nalazi se mali međuprostor nakon kojeg dolazi još jedna ograda iza koje patrolira izraelska vojska, a u tom delu se u zemlji nalaze detektori pokreta koji služe da prepoznaju kretnje ispod zemlje. To se odnosi na kopanje tunela koje je Hamas ranije koristio vrlo uspešno.

Od te druge ograde koja se nalazi na strani Pojasa Gaze do osmatračnice na istoj strani je čistina širine 100 metara i tom delu "ničije zemlje" nema niko pristup osim izraelskih vojnika koji tu patroliraju. Kada se dođe do te osmatračnice na strani Gaze, tu se vidi nova čistina kojoj imaju pristup isključivo poljoprivrednici uz posebnu dozvolu. Taj teren je dugačak između 100 i 300 metara.

"Najzanimljivi deo ovog sistema je onaj koji vam izdaje upozorenja zbog kamera i radara. Međutim, ukoliko vi ne vidite komešanje ispred ograde, to je onda samo obična ograda. Velika, ali ipak samo ograda", rekao je Metju Levit, direktor protivterorističkog programa na Vašingtonskom Institutu.

Taktika Hamasa

Da bi prodro u Izrael, Hamas je lukavom taktikom nadmudrio izraelsku vojsku i čuvenu obaveštajnu službu "MOSAD" koja je ovog puta u potpunosti zakazala. Hamas je koristio komercijalne dronove kojim je bombardovao osmatračnice i komunikacionu infrastrukturu kako bi usporio tok informacija. Potom je odmah krenuo sa raketnim napadom, oko 3.000 raketa je lansirano, a neke od njih su stigle čak do Tel Aviva i Jerusalima. Sledeća faza napada su bili padobranci.

Koordinisana akcija je bila više nego uspešno izvedena. Nakon vazdušnih napada, usledile su akcije na kopnu. Pešadija je, već grogirani Izrael, postavila eksplozive na nekoliko mesta na ogradi i time su uspeli da načnu "Gvozdeni zid".

Pešadija je bila u pratnji buldožera koji su samo "počistili" teren nakon eksplozije i time su omogućili vojnicima i civilima da prođu barijeru. Potom su krenula i vojna vozila tuda da prolaze i Hamas je na taj način uspeo da se probije i kopnenim putem u Izrael. Vojni stručnjaci navode da je ovakav napad planiran nedeljama, možda čak i mesecima unazad iako je Hamas uspeo da sa političke strane ubedi Izrael da ne planira nikakav napad.

Gde je probijen "Gvozdeni zid"?

"Gvozdeni zid" Izraela je probijen na nekoliko mesta. Kod plaže Zikim na samom severozapadu Pojasa Gaze su se infiltrirali pripadnici Hamasa, potom kod mesta Erez, Kfar Aza, Nahal Oz i Kerem Šalom. Izraelska odbrana je pukla na pet mesta ukupno.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track