EVO ZAŠTO AMERIKA BEZREZERVNO PODRŽAVA IZRAEL: Ima veze sa prošlošću ali i sa religijom!
Foto: Printscreen/Twitter/Ministry of Defense, Shutterstock

EVO ZAŠTO AMERIKA BEZREZERVNO PODRŽAVA IZRAEL: Ima veze sa prošlošću ali i sa religijom!

Planeta -

Nedugo pošto je Hamas u subotu napao Izrael oglasile su se SAD, stale uz Izrael i ponudile pomoć. Ali to nije ostalo samo na praznim rečima. Vašington je poslao prvo jedan, pa drugi nosač aviona. I tu sigurno nije kraj pomoći. Ali, pitaće se neki, zašto Amerika toliko podržava Izrael.

Mnogi promastrači američke spoljne politike možda ne shvataju razloge kako neki navode slepe i neograničene podrške koju Vašington pruža Izraelu od njegovog osnivanja pre više od 70 godina.

Mnogi stručnjaci i akademski radnici izlažu teorije koje analiziraju i objašnjavaju ovu retku podršku na mapi međunarodnih odnosa. Neki od njih pripisuju to verskom prožimanju cionizma i protestantizma, ili savezništvu zasnovanom na strateškim interesima među njima, ili ulozi lobija i grupa američkih Jevreja.

Hamas, Gaza
foto: EPA / Mohammed Saber

Forum u organizaciji Univerziteta u Bostonu otkrio je učesnicima još jednu važniju dimenziju koja bi mogla objasniti sve prethodne razloge, a odnosi se na razmere izraelske popularnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, koja premašuje popularnost američkog predsednika, piše Al Džazira. Redovne godišnje ankete koje je agencija Galup sprovodila od 1975. godine pokazale su da je popularnost Izraela veća od popularnosti američkih predssednika. Primera radi anketa koju je agencija sprovela u periodu od 3. do 18. februara 2021. pokazala je da popularnost Izraela iznosi 75 odsto, što je drugi najveći procenat nakon 79 odsto koliko je zabeleženo 1991. godine posle Zalivskog rata.

Popularnost veća kod Republikanaca

Procenat podrške Izraelu među američkim građanima 2021. je bio veći od procenta podrške predsedniku Džou Bajdenu. Američka podrška Izraelu i Palestini uveliko varira u zavisnosti od stranačke pripadnosti, uprkos činjenici da većina svih stranačkih grupa pozitivno gleda na Izrael u poslednje dve decenije, iako konstantno uživa veću naklonost među republikancima. Prema anketi Galupa iz 2021. godine 85 odsto republikanaca ima pozitivne stavove o Izraelu, u odnosu na 77 odsto među nezavisnima i 64 odsto među demokratama.

Galupove ankete otkrivaju da su Amerikanci koji su religiozniji, u pogledu prisustva crkvenim službama, verovatnije više proizraelski nastrojeni. Sedamdeset jedan odsto ispitanika koji prisustvuju verskim obredima izrazilo je podršku Izraelu, a ne Palestincima, dok je procenat među ispitanicima koji ne učestvuju u verskim obredima bio samo 49 odsto. Ista anketa je otkrila da samo 34 odsto Amerikanaca smatra kako je potrebno vršiti veći pritisak na Izraelce, a više od tri četvrtine Amerikanaca veruje da je palestinsko-izraelski mir donekle važan ili vrlo važan za SAD.

0496316792, izbori, Ajova, SAD, Amerika, republikanci, Donald Tramp
foto: Profimedia

Republikanska podrška Izraelu dosledna je u svim Galupovim pitanjima ispitanicima. Osamdeset posto republikanaca više je naklonjena Izraelcima nego Palestincima, a snažna većina želi da SAD izvrši veći pritisak na Palestince u pregovorima, a manje od polovine preferira uspostavljanje palestinske države.

Takođe, 66 odsto demokrata gleda pozitivno na Izrael, ali dve trećine podržava uspostavu palestinske države, dok manje od polovine njih više preferira Izrael u sukobu. Religijski faktor je glavni kamen temeljac u izvorima podrške Izraelu u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnoge grupe evanđelista veruju kako je potrebno ubrzati izraelsko preuzimanje kontrole nad celom teritorijom svete Palestine, verujući da će to ubrzati povratak Isusa Hrista.

Valter Rasel Mid, istraživač u Savetu za međunarodne odnose (CFR), rekao je tokom svog predavanja na forumu u Bostonu da je “američka protestantska podrška Jevrejima i Izraelu postojala pre nego što su Jevreji kročili na teritoriju američke države u nastajanju i pre nego što je osnovana država Izrael.” Prvi Amerikanci koji su bili religiozni protestanti verovali su da su oni izabrani narod, da je njihovo hrišćanstvo najbolje i najispravnije hrišćanstvo i da uspostava jevrejske države u Izraelu dokazuje da su i oni izabrani narod poput Jevreja, da Bog blagosilja Ameriku i da su oni blagoslovljeni od Boga te kako je uspeh Izraelaca uspeh i za Amerikance, smatra Mid. Podsećanja radi, pre kraja predsedničkog mandata Baraka Obame, početkom 2017. godine, Vašington je postigao sporazum sa Izraelom da se osigura 38 milijardi dolara za izraelsku vojsku u deset godina. Članovi Kongresa se nisu protivili ovom sporazumu.

Šta kaže Čomski?

Zanimljiv je i stav Noama Čomskog zbog čega SAD podržavaju Izrael. Prema njegovim rečima poreklo te podrške zalazi duboko u prošlost još od hrišćanskog cionizma, koji je veoma moćna sila. On napominje da je hrišćanski cionizam stariji od jevrejskog cionzma.

Noam Čomski
foto: Printscreen Youtube, Shutterstock, ilustracija

“Hrišćanski cionizam je nastao među britanskom elitom, a oni su podržali jevrejsku kolonizaciju Izraela. To je veliki deo britanske kulture, a isto je i u SAD. Kada je 1948. godine nastala država Izrael, došlo je do raskola između Pentagona i Stejt departmenta oko toga kako da se reaguje na novu državu. Stejt department nije bio baš posvećen ciljevima države Izrael i brinuo je zbog izbeglica. Pentagon je bio impresioniran vojnom moći Izraela”, rekao je Čomski..

Deset godina kasnije došlo je do velike krize u tom regionu. Čomski napominje da je tada samo Izrael sarađivao sa Velikom Britanijom i Amerikom.

“Izrael je 1967. godine uništio sekularni arapski nacionalizam koji je predstavljao veliku pretnju po SAD. Tada su podžali radikalni islam kao i SAD, što se nastavilo i kasnije - kaže on i dodaje: “Amerika smatra Izrael svojom ofšor vojnom zonom, a tu su i bliske veze tajnih službi ove dve zemlje".

Kurir.rs/Mondo

Bonus video:

03:12

OD NASTANKA DRŽAVE IZRAEL, BILO JE NEIZDRŽIVO NA DUŽE STAZE Kovač: Nije vreme za Ameriku i NE VERUJEM DA ĆE SE MEŠATI U KONFLIKT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track