OTROVANA RUSKINJA KOJA JE UPALA U TV PRENOS SA PLAKATOM PROTIV RATA U UKRAJINI? Iznenada joj pozlilo dok je izlazila iz stana
Foto: Printskrin Youtube

OTROVANA RUSKINJA KOJA JE UPALA U TV PRENOS SA PLAKATOM PROTIV RATA U UKRAJINI? Iznenada joj pozlilo dok je izlazila iz stana

Planeta -

Francuski tužioci istražuju navodno trovanje ruske novinarke koja je pobegla u tu zemlju nakon što je osudila rat u Ukrajini tokom direktnog prenosa na ruskoj televiziji.

Marina Ovsjanikova pozvala je hitnu pomoć i hospitalizovana je pošto joj je iznenada pozlilo dok je izlazila iz stana u Parizu i rekla da sumnja da je otrovana, saopštili su pariski tužioci.

Policija je pretresla njen stan, a uviđaj je u toku. Organizacija za nadzor medija Reporteri bez granica, koja je pomogla Ovsjanikovoj da pobegne iz Rusije i nastani se u Francuskoj, saopštila je da je njen tim uz nju otkako je zatražila medicinsku pomoć. Grupa, poznata i po francuskom akronimu RSF, nije imala više informacija o tome šta se dogodilo.

Rusija ju je osudila na 8 i po godina zatvora

Ovsjanikova, koja je radila za rusku državnu televiziju Кanal 1, privukla je međunarodnu pažnju u martu 2022. nakon što se pojavila iza voditelja večernjih vesti sa natpisom: "Prekinite rat, ne verujte propagandi, lažu vas".

Optužena je za uvredu ruske vojske i kažnjena sa 30.000 rubalja (270 dolara u to vreme). Кasnije je organizovala protest u blizini Кremlja u julu 2022. godine, privedena je i stavljena u kućni pritvor pre nego što je sa ćerkom pobegla u Francusku.

Ranije ovog meseca, moskovski sud ju je osudio na osam i po godina zatvora u odsustvu zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci. Bio je to najnoviji primer ruskog gušenja neslaganja, koje se pojačalo otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro 20 meseci.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track